Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ruski parlament upravo odobrio rigorozan zakon protiv gejeva

Bilo kakvo demonstriranje 'LGBT načina života' moglo bi se kažnjavati visokim iznosima

Image: 580253329, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Ruski parlament odobrio je u četvrtak prijedlog zakona koji proširuje zabranu “LGBT propagande” i ograničava “demonstriranje” LGBT ponašanja, čineći bilo kakvo izražavanje LGBT načina života gotovo nemogućim.

Prema novom zakonu, koji još trebaju odobriti gornji dom parlamenta i predsjednik Vladimir Putin, svaki postupak ili informacija koja se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti – bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama – mogli bi biti kažnjeni velikom novčanom kaznom.

‘Branimo ruski svijet od Zapada’

Prethodno je zakon zabranjivao samo promicanje LGBT načina života usmjereno na djecu. Novi prijedlog zakona zabranjuje i “demonstriranje” LGBT ponašanja djeci. Zastupnici kažu da brane tradicionalne vrijednosti “ruskog svijeta” protiv liberalnog Zapada za koji kažu da je odlučan uništiti ih – što je argument koji dužnosnici sve više koriste kao jedno od opravdanja za rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Vlasti su već iskoristile postojeći zakon za zaustavljanje gay pridea i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca. Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da je namjera novog zakona potpuno istjerati iz javnog života takozvane “netradicionalne” LGBT stilove života koje prakticiraju lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više