Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Rusko ministarstvo tvrdi da Izrael podržava neonaciste u Ukrajini, još jednu zemlju optužuju da skriva SS-ovce

Poruku su uputili i predsjedniku Latvije, koji je židovskog porijekla

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kojemu je na čelu Sergej Lavrov nastavilo je s napadima na Izrael. Tako su, dan nakon što je Lavrov tvrdio da je Hitler bio Židovskog porijekla, optužili Izrael da podržava “neonaciste u Ukrajini.”

Podsjetimo, Izrael je jučer osudio izjavu Sergeja Lavrova koji je, upitan zašto Rusija “denacificira Ukrajinu ako je predsjednik te zemlje Židov”, odgovorio da je i Hitler bio židovskog porijekla. Izrael je poručio da su to “neoprostive neistine koje obezvrjeđuju užase nacističkog holokausta.”

No, danas rusko ministarstvo nastavlja u istom tonu. “Obratili smo pozornost na anti-povijesne izjave izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida koje uvelike objašnjavaju trenutnu potporu izraelske vlade neonacistima u Ukrajini”, tvitali su. Usto su linkali i esej s oko 900 riječi u kojemu “objašnjavaju” ima li zaista “neonacista u Ukrajini”, javlja Reuters.

Objavili ‘esej o antisemitizmu’, napali i latvijskog predsjednika

U svojem podužem eseju kritiziraju Lapidovu izjavu da “Židovi nisu uništili sami sebe u holokaustu”, pa nastavljaju s tvrdnjom da se “iz nekog razloga zapadni mediji još uvijek pitaju ima li uopće neonacista u Ukrajini.” Kažu da je to što je Volodimir Zelenski predsjednik Ukrajine medijima čest razlog da odbace ideju o postojanju neonacizma u Ukrajini.

Potom tvrde: “Židovsko porijeklo predsjednika nije garancija zaštite od neonacizma u Ukrajini.” Pišu i da Ukrajina nije jedina takva zemlja pa dodaju da i predsjednik Latvije, Egils Levits, ima židovske korijene. “I on uspješno prikriva povratak Waffenovih SS-ovaca u svojoj zemlji”, dodaju u eseju.

Uistinu pravičnim narodom nazvali vojnike Crvene armije

Potom optužuju Lapida i njegovu vladu za ignoriranje uništavanja spomenika koji su podignuti u čast “uistinu pravičnom narodu ovog svijeta – vojnicima Crvene Armije koji su zaustavili holokaust i spasili Židove svijeta.” U eseju su poručili i da ne pate samo Židovi zbog neonacizma, nego i Romi koje se proganja zbog njihovog porijekla.

Vođe nekoliko zapadnih zemalja osudile su izjavu Lavrova dok je Zelenski optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svjetskog rata. Izrael je ranije izražavao potporu Ukrajini uslijed ruske invazije ali su, strahujući od pogoršanja odnosa s Rusijom, izbjegavali direktnu kritiku Rusije kao i sankcije njenim oligarsima.