Ruskom profesoru, uhvaćenom s odsječenim rukama studentice u torbi, određen je istražni zatvor

Kako se razvija slučaj Olega Sokolova, istaknutog stručnjaka za Napoleona, o kojem zbog mahnitog ubojstva priča cijeli svijet

ZADNJA IZMJENA: stu 12, 2019
Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Ruskom povjesničaru koji je priznao da je ubio i raskomadao svoju bivšu studenticu i ljubavnicu određen je istražni zatvor, dok istodobno raste broj zahtjeva da se istraže i druga njegova navodna zlostavljanja studentica. Oleg Sokolov, istaknuti stručnjak za Napoleona, izvučen je u subotu iz ledene rijeke Mojke zajedno s ruksakom u kojem je, pokazalo se, nosio odsječene ženske ruke.

Sud u Sankt Peterburgu odredio mu je u ponedjeljak dvomjesečni istražni zatvor nakon ubojstva 24-godišnje partnerice, njegove bivše studentice Anastasije Ješčenko. Sokolov, profesor na prestižnom sanktpeterburškom Državnom sveučilištu, priznao je da je djevojku ubio i raskomadao. Optužnica protiv njega podignuta je u ponedjeljak navečer.

Pokušao je prebaciti krivnju na žrtvu

Profesor se često i rado odjevao kao Napoleon VK.com / East2West News / Profimedia

“Slomljen sam zbog onog što se dogodilo, kajem se”, rekao je Sokolov na sudu. Blijed i neobrijan, 63-godišnji profesor nekoliko puta se rasplakao. S Anastasijom Ješčenko živio je zadnjih nekoliko godina, a policija je u međuvremenu pronašla još njezinih ostataka u rijeci, izvijestio je Interfax. Na sudu je Sokolov pokušao prebaciti krivnju na žrtvu rekavši sucu kako je svaki put poludjela kada je govorio o svojoj djeci iz prijašnjeg braka i napala ga nožem.

Sokolov je autor nekoliko knjiga o francuskom caru Napoleonu Bonaparteu i često je vodio povijesna uprizorenja njegova ratnog pohoda na Rusiju. Odlikovan je najvišim francuskim odličjem – Legijom časti koju je ustanovio baš Napoleon 1802. On i Ješčenko zajedno su napisali niz radova i voljeli su nositi kostime iz tog razdoblja. Sokolov se odijevao kao Napoleon.

Odsjekao joj je glavu, ruke i noge

Studenticu je navodno ubio vatrenim oružjem tijekom svađe, a nakon toga joj je odsjekao glavu, ruke i noge. Nakon što bi se riješio dijelova tijela, navodno se planirao ubiti u Petropavlovskoj utvrdi u Napoleonovoj odori. Ovaj stravičan slučaj skrenuo je pozornost na seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama u Rusiji, uključujući u akademskim krugovima.

Sada se pojavljuju priče da je Sokolov i ranije zlostavljao svoje studentice. Sveučilište je priopćilo u ponedjeljak da će Sokolov biti otpušten zbog “monstruoznog zločina”. “Ovaj slučaj bacio je svjetlo na činjenicu da se zlostavljači ne kažnjavaju”, rekla je za AFP Aljona Sadikova, voditeljica ženskog skloništa u Moskvi.

‘Nitko nije obraćao pažnju’

Saslušanje na sudu Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Više od 30.000 ljudi potpisalo je online peticiju kojom se pozivaju vlasti da istraže upravu Državnog sveučilišta u Sankt Peterburgu. U peticiji se navodi da se Sokolov “monstruozno” ponašao i prenosi izjavu studentice koja je rekla da ju je 2008. pretukao, prijetio joj da će ju opeći vrućim glačalom i ubiti.

“Zlostavljač je uspio izbjeći bilo kakvu kaznu iz nepoznatih razloga”, stoji u peticiji i dodaje se da policiju, koja je ignorirala prijavu žene, također treba istražiti. Mnogi studenti okrivljavaju vodstvo sveučilišta koje je, kako kažu, dugo ignoriralo taj problem. “Nitko nije obraćao pažnju”, rekao je za AFP student Ivan Pustovoit koji krivi sveučilište zbog toga što nije zaustavilo Sokolova “na vrijeme”.

Sveučilište je priopćilo da ne može potvrditi izvješća o napadu iz 2008. godine, ali da su Sokolovu lani izrečene “disciplinske mjere” zbog neetičnog ponašanja na predavanju. Na tom se fakultetu školovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

‘Profesora bliskog vlastima štitio je sustav’

Kremlj je u ponedjeljak ubojstvo Ješčenko nazvao “monstruoznim činom ludila”, ali ga je pokušao prikazati kao izolirani slučaj. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbio je komentirati izvješća o zlostavljanju na ruskim sveučilištima, upitavši: “Kakve veze ima predsjednička administracija s tim?”

Rusija nema poseban zakon kojim bi se kažnjavalo nasilje u obitelji ili seksualno zlostavljanje na radnom mjestu i feministički pokreti poput #MeToo imaju vrlo mali utjecaj u zemlji. Aljona Popova, moskovska odvjetnica i aktivistica za ženska prava, rekla je da je Sokolova, koji je bio blizak ruskim vlastima, “štitio pokvareni sustav”. “Ovo ubojstvo moglo se izbjeći”, napisala je na Facebooku.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program