Ružan incident u Saboru: svađa desničara i romskog zastupnika zbog prosvjeda u Čakovcu

Zekanović je tvrdio da prosvjed nije usmjeren protiv Roma

ZADNJA IZMJENA: svi 31, 2019
Foto: Screenshot N1

Danas su se na hodniku Sabora pokoškali zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović. Sukob je izbio kada je Zekanović prekinuo konferenciju za novinare koju je na temu najavljenog prosvjeda u Čakovcu sazvao Kajtazi. Zastupnik HRAST-a upao je među novinare glasno tvrdeći da prosvjed nije usmjeren protiv Roma, što je pomalo teško povjerovati, ako se zna da na plakatu stoji i rečenica “među Romima ima i dobrih ljudi.”

Veljko Kajtazi očito nije povjerovao u Zekanovićeva opravdanja, pa se prisjetio kako je ovaj jednom implicirao da je ukrao kišobran. Zekanović se branio kako on to nikada nije rekao, a onda je glasno napao okupljene kako nije u redu da oni kritiziraju čakovečki prosvjed, a sami organiziraju protuprosvjed u isto vrijeme pa ih je pozvao da dođu na prosvjed, javlja N1. Kada su mu konačno objasnili da se njihovo okupljanje ne događa u istovremeno s prosvjedom, Zekanović je odustao od daljnje rasprave i otišao.

Tko je Rom a tko Cigan?

Incident je komentirala predsjednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar. „Pitao je zašto se bunimo. Čim je na plakatu da i među Romima postoje dobri ljudi, pa što smo mi, zašto nas se konstantno izdvaja? Da je pisalo na plakatu da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir, mi bismo šutjeli. Po meni je Zekanović pokazao da je on cigan, a mi smo Romi”, izjavila je Krčmar.

Inače, prosvjed koji je izazvao svađu nazvan je “Želim normalan život”, i održava se sutra u Čakovcu. “Prosvjed je organiziran s jednim, jedinim ciljem – ukazati na katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje mnogih u našem kraju, a pogotovo dijela romske manjine”, stoji u pozivu na prosvjed objavljenom na Facebooku. Društvene mreži nisu jedini način pomocije prosvjeda.

Tako je u srijedu na ogradi iznad podvožnjaka na čakovečkoj Južnoj zaobilaznici Građanska inicijativa postavila dva transparenta kojima poziva na na prosvjed ‘Želim normalan život’, piše Emeđimurje. “Svi pošteni Međimurci, Hrvati i Romi, dođite na prosvjed i recite: DOSTA JE TERORA!”, piše na jednom natpisu, dok na drugom stoji: “Nije 5 do 12, nego 12:05. Pokrenite se! PROTIV NERADA i NEREDA ZA SIGURNOST U MEĐIMURJU”.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2028 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program