S gospodinom Glasnovićem nikad nije dosadno; evo sad gostuje na konvenciji njemačkih neonacista

S još nekim predstavnicima europske ekstremne desnice sudjeluje na konvenciji NPD-a kojeg izbjegava čak i AfD

ZADNJA IZMJENA: lis 25, 2018

Neovisni saborski zastupnik Željko Glasnović gostovat će zajedno s još nekim predstavnicima europske ekstremne desnice na stranačkoj konvenciji radikalno desne Nacionalnodemokratske stranke Njemačke (NPD) sredinom studenoga, objavio je NPD na svojim internetskim stranicama.

Osim Glasnovića, koji je predstavljen kao “bivši hrvatski general i zastupnik hrvatskog parlamenta” na stranačkoj konvenciji posvećenoj izborima za Europski parlament sljedeće godine sudjelovat će i osnivač populističke francuske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, španjolski političar Alberto Torresano, kojeg organizator predstavlja kao “bivšu osobu od povjerenja Francisca Franca” te osnivač krajnje desne talijanske stranke Forza Nuova (FN), neofašist Roberto Fiore.

Propali pokušaji zabrane

Glasnović, koji je u Sabor ušao kao predstavnik dijaspore na neovisnoj listi, član je kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku uz Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih. NPD je osnovan 1964., a stranku se uglavnom opisuje kao neonacističku. Pred njemačkim ustavnim sudom dosad je nekoliko puta propao pokušaj njezine zabrane.

Ustavni sud je prošle godine odbacio jedan takav pokušaj uz obrazloženje kako se radi o “nevažnoj stranci na saveznoj razini” i kako bi njezina zabrana bila “nesrazmjerna” s obzirom na to da zbog svoje sporedne uloge u političkom životu, iako je “jasno protuustavna i povezana s povijesnim nacionalsocijalizmom”, ne može ugroziti ustavni poredak Njemačke. NPD na saveznim izborima nikada nije prešao izborni prag.

Izbjegava ih čak i AfD

Konzervativno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) izbjegava kontakte s NPD-om jer ne želi da je javnost poistovjećuje s neonacizmom. NPD se mnogo oštrijom retorikom od AfD-a zalaže za strogo ograničenje useljavanja. Predstojeća konvencija, kako se navodi u najavi, u potpunosti će biti posvećena “očuvanju životnog prostora Europe”.

“Naša domovina uskoro više neće biti prepoznatljiva. I dok su istočnoeuropske zemlje prepoznale opasnost Njemačka i zapad Europe bezglavo srlja u propast”, poručuje NPD.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program