Politika & Kriminal

S prvim danom srpnja Hrvatima se ukidaju radne vize za Njemačku, a ovo je 7 najvažnijih stvari o tome

Njemačka kaže kako od 1. srpnja očekuje 10.000 mladih Hrvata godišnje

27.03.2015., Zagreb - Radnici pile metalnu cijev.
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Kao što se već ranije najavljivalo u medijima, od 1.srpnja Hrvatima se ukidaju vize za Njemačku.Ranije je to već najavio zastupnik u njemačkom Bundestagu iz redova CDU-a Klaus-Peter Wilschomom.

Njemačka je do 30. lipnja morala donijeti odluku o produljenju ili ukidanju radnih dozvola, a odlučeno je kako će vize biti ukinute. Ovo su najvažnije stvari koje morate znati o tome.

1. Što ukidanje viza konkretno znači?

Od 1. srpnja ukidaju se sva ograničenja pristupa njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane. Hrvatske će tvrtke isto tako moći bez ograničenja slati svoje radnike na rad u Njemačku.

Od tog datuma i hrvatske tvrtke u Njemačkoj mogu neograničeno zapošljavati hrvatske radnike. Ove tvrtke se pri zapošljavanju, kako se izričito navodi, moraju držati njemačkih zakona.

2. Koliko do sada Hrvata radi u Njemačkoj?

Na stranicama njemačke Vlade stoji kako je samo u 2014. 93 tisuće hrvatskih državljana bilo prijavljeno na njemačko socijalno osiguranje, te kako se većinom radi o mladima. Dakle lani je nešto manje od sto tisuća hrvatskih državljana bilo zaposleno u Njemačkoj na radnim mjestima sa socijalnim davanjima u punom obujmu.

3. Koliko će Hrvata krenuti u Njemačku?

Njemačka vlada, kako navodi na svojim internetskim stranicama, od 1. srpnja očekuje dolazak 10 tisuća Hrvata godišnje. Većinom je riječ o mladima.

4. Zašto je Njemačka ukinula vize?

Na stranicama njemačke Vlade stoji kako su Hrvati su dobro integrirani i radišni, te kako će popuniti mjesta tamo gdje Njemačkoj nedostaje najviše radnika – u građevini, zdravstvu i socijalnim službama.

5. Kakva su do sada bila ograničenja?

Ograničenja su jedino postojala za hrvatske tvrtke iz građevinske branše i iz tvrtki koje se bave čišćenjem objekata u Njemačkoj i koje su u Njemačkoj htjele zaposliti radnike iz Hrvatske. Ukidanjem ograničenja od 1. srpnja je njemačko tržište rada otvoreno i za posljednju kategoriju radnika, onih bez stručne naobrazbe.

6. Zašto je ovo ukidanje viza presedan?

Ukidanje ograničenja za građane Hrvatske već nakon dvije godine je presedan jer je to prvi put da Njemačka pri proširenju Europske unije ne koristi svoje pravo uvođenja ograničenja od punih sedam godina. Njemačka je u ovom slučaju odlučila da neće koristiti mogućnost produljenja ograničenja (3+2 godine).

7. Što kaže njemačka ministrica rada?

Radujem se što današnjom odlukom hrvatskim građankama i građanima možemo omogućiti punu slobodu kretanja radnika. Pravo da možemo raditi i gospodarski djelovati u nekoj drugoj članici EU-a neprocjenjiva je prednost Europske unije”, izjavila je njemačka ministrica rada i socijalnih poslova Andrea Nahles.

Nastavite čitati