Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sabor i biskupi nemaju pojma što bi sad kad im je Crkva u Koruškoj zabranila misu na Bleiburgu

Crkva u Koruškoj odbija održati misu jer smatraju da se politički instrumentalizira

13.05.2017., Bleiburg, Austrija - Sredisnja komemoracija zrtvama bleiburske tragedije i zrtvama hrvatskog kriznog puta povodom 72. obljetnice bleiburske tragedije na Bleiburskom polju. Organizator Komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je Pocasni bleiburski vod, a liturgije, u ime HBK-a i BK-a BiH, Ravnateljstvo dusobriznistva za Hrvate u inozemstvu na celu s dr. Tomislavom Markicem. Nakon spomen-mise koju predvodi mons. dr. Djuro Hranic, djakovacko-osjecki nadbiskup, predvidjena je molitva za zrtve islamske vjere, zatim prigodni govori te polaganje vijenaca. 
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Bleiburgu, a kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije, planira najprije obaviti razgovore s organizatorima te potom odlučiti što dalje i uskladiti buduće postupanje. Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva.

Kako se doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednika Sabora, razgovarat će se najprije s Počasnim bleiburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti što dalje.

Ni ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nije u petak željela detaljnije komentirati odluku crkve u Austriji da zabrani održavanje mise za poginule vojnike Nezavisne Države Hrvatske pored Bleiburga, nego je ocijenila da je misa najbolji način da se komemoriraju žrtve iz Drugog svjetskog rata. “Ne treba komentirati ono što druge države rade… za nas je Bleiburg mjesto sjećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile”, izjavila je novinarima Pejčinović Burić. “Najbolji način da se komemoriraju je sveta misa”, dodala je.

Zakonom zabranjeni ustaški simboli

Tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger smatra da misa, koja se trebala održati 18. svibnja, šteti ugledu Katoličke Crkve i da je “postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti”.

U priopćenju koruške Katoličke crkve navodi se i kako je odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja, donesena nakon “temeljite analize“ prošlogodišnjeg skupa kao i “brojnih razgovora“ između predstavnika austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj. Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više