Politika & Kriminal

Sabor izglasao kazne za kršenje epidemioloških mjera

Za izmjene zakona glasalo je 76 zastupnika, a 53 je bilo protiv

26.11.2020., Zagreb - 24. sjednica Vlade Republike Hrvatske u zgradi Nacionalne i sveucilisne knjiznice. Davor Bozinovic. 
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Saborski zastupnici izglasali su danas prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite. Izmjene su izglasane tankom većinom, javlja Dnevnik.hr, te navodi kako je za njih glasovalo 76 zastupnika dok je 53 bilo protiv.

Oporba je tijekom rasprave o zakonu bila protiv izmjena jer smatraju da je Vlada trebala proglasiti izvanredno stanje, kako bi se zakoni donosili dvotrećinskom većinom. Tijekom rasprave, potpredsjednik Sabora Željko Reiner iz Kluba HDZ-a istaknuo je kako se sankcije uvode zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje ljudi.

Visoke novčane kazne

Izmjenama Zakona predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera. Tako će osoba za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske morati platiti kaznu od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta. Ako pravne osobe ne budu poštovale zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja mogu biti kažnjene s kaznom od 10.000 do 40.000 kuna.

Direktori tvrtki, kao i obrtnici te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost zbog nepridržavanja mjera po zakonu će biti kažnjeni s kaznom od 5000 do 10.000 kuna. Ista novčana kazna predviđena je i za vlasnike privatnog posjeda koji bi organizirali ili dopustili održavanje privatnog okupljanja suprotno propisanim mjerama.

Nastavite čitati