Sabor je upravo izglasao Pejčinović Burić za novu ministricu vanjskih poslova

Nova šefica diplomacije izabrana je nakon ostavke Davora Stiera

ZADNJA IZMJENA: lip. 19, 2017
Foto: PIXSELL

Sabor je danas izglasao Mariju Pejčinović Burić za novu ministricu vanjskih i europskih poslova i potpredsjednicu Vlade. Podržalo ju je 78 zastupnika, protiv je bilo 35, a nitko nije bio suzdržan. Ministrica je nakon toga prisegla pred Saborom.

Pejčinović Burić na toj će funkciji zamijeniti Davora Ivu Stiera koji je prošlog tjedna dao ostavku. Premijer Andrej Plenković ranije je jutros Pejčinović Burić predstavio na saborskom Odboru za vanjsku politiku i Odboru za europske poslove. Prijedlog je na odborima prošao pa je sada potvrđen i na plenarnoj sjednici.

Premijer je rekao kako će imenovanjem Pejčinović Burić zaokružiti proces koji se vodi zadnjih nekoliko dana u vezi sastava Vlade. Plenković je istaknuo kako novu ministricu poznaje osobno 25,26 godina, otkad su zajedno krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske.

Pejčinović Burić istaknula svoje prioritete

“Za mene kao premijera izrazio je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude i potpredsjednica Vlade, da u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u Vladi RH. Vjerujem da će ona pridonijeti realizacji programa Vlade. Smatram da će svojim političkim i diplomatskim iskustvom buduća ministrica doprinijeti da poslove rješavamo u skladu s interesima RH, međunarodnim pravom i interesima koje dijelimo”, rekao je Plenković. Dodao je da je imenovanjem Pejčinović Burić njegova Vlada postala jedna od Vlada s najvećim brojem žena.

Pejčinović Burić završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu te poslijediplomski studij na College of Europe. Od studenog prošle godine radila je na poziciji državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U svom je današnjem predstavljanju na odborima istaknula da je jedna od najvažnijih odrednica rada Ministarstva vanjskih i europskih poslova odnos s Bosnom i Hercegovinom, te da će u tom smjeru ići njezin rad, bude li izabrana za ministricu.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru