Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković je predstavio svoju Vladu u Saboru, rasprava je u tijeku; uživo je možete pratiti na Telegramu

Sjednica Sabora počela je u 11 sati, očekuje se i glasanje o Vladi

19.10.2016., Zagreb - Mandatar Andrej Plenkovic na prvoj sjednici 9. saziva Hrvatskog sabora predstavio je program Vlade i njezine clanove te je od zastupnika zatrazio da mu iskazu povjerenje. Bozo Petrov, Andrej Plenkovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Sabor će danas glasovati o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića, a na stranicama Sabora objavljen je konačan popis njenih članova i njihovi kratki životopisi. Sjednica je počela u 11 sati.

Javnosti se na početku obratio mandatar Plenković koji je predstavio program svoje Vlade. “Sabor predstavlja sve građane. Vlada proizlazi iz povjerenja građana. Sastav Sabora izravan je rezultat volje birača. Zadovoljstvo mi je predstaviti program i sastav 14. Vlade RH i zatražiti povjerenje Sabora”, rekao je Plenković na početku. Potom je predstavio članove svoje Vlade.

Rasprava bi mogla trajati do dugo u noć

Nakon toga počela je rasprava u Saboru koja bi mogla potrajati cijeli dan. “Bez ijedne, jedine replike trajalo bi 9 sati ovo sve, samo da si znate otprilike proračunati koliko ćemo ostati ovdje”, upozorio je zastupnike potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Tijekom saborske rasprave došlo je do verbalnog sukoba zastupnika Živog zida Ivana Pernara i HDZ-ova Josipa Đakića. Razmijenili su teške riječi nakon što je Đakić Pernaru poručio da je davno trebao završiti u zatvoru, Pernar je prije toga rekao da će podržati Vladu tek kad ona ispuni neke od njihovih uvjeta. SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić poručio je kako neće podržati Plenkovićevu Vladu na današnjem glasovanju o povjerenju Vladi.

“Sam program je vrlo općenit bez konkretnih ciljeva tj pokazatelja koji mogu biti mjerljivi. Navedeni su samo paušalno i općenito. Program je pun opisa, ali bez rokova, sredstava, bez obrazloženja kako”, rekao je Hajdaš Dončić koji je poručio da će SDP ‘dihat za vratom’ Vladi.

Nije jasno koji će resor Marić voditi

Plenkovićeva Vlada na kraju će imati 20 ministara i 19 ministarstava. Kasno sinoć došlo je do jedne izmjene, pa je odlučeno da će u Vladu kao ministar bez ući i HDZ-ov Goran Marić. Njegovo zaduženje bit će koordinacija državnih ureda, agencija i fondova. Iako se prvo pisalo kako će biti bez portfelja, Marić je jutros rekao kako ‘nije ministar bez portfelja.‘ Nije jasno koji će onda resor Marić na kraju dobiti.

Iako Plenković u obraćanju sinoć nije objavio imena ministara , rekao je da su imena poznata iz medija. Vladu tako čini ukupno 20 ministara, od kojih je 16 iz kvote HDZ-a, i četiri, već ranije poznata, ministra iz kvote Mosta.

“U srijedu ću u Hrvatskom saboru predstaviti program buduće hrvatske vlade i očekujem da ćemo za njega dobiti povjerenje. On se temelji na našem izbornom programu koji je oplemenjen s ključnim točkama koji su uvrstili i naši parteri iz Mosta, a tu je i doprinos predstavnika nacionalnih manjina”, rekao je Plenković sinoć.

Četiri potpredsjednika Vlade

Vlada će imati četiri potpredsjednika, a svaki od njih ujedno će biti i ministri. Radi se o Martini Dalić, koja će biti i ministrica gospodarstva, srednjeg i malog poduzetništva, Davoru Ivu Stieru koji će biti i ministar vanjskih poslova, Damiru Krstičeviću koji će biti i ministar obrane, te Mostovcu Ivanu Kovačiću koji će biti i ministar obrane.

Osim njih, ministri u Plenkovićevoj vladi bit će: Zdravko Marić kao ministar financija, Oleg Butković će ostati ministar prometa, a Lovro Kuščević zadržao je resor graditeljstva. Još je jedan ministar zadržao svoj resor, a to je Tomo Medved koji je i dosad obnašao dužnost ministra branitelja.

Nekoliko novih lica

Tomislav Tolušić preuzet će Ministarstvo poljoprivrede, a njegov dosadašnji resor fondova EU i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. Mostovi ministri su oni koji su to bili i u prošlom mandatu, tako Vlaho Orepić ostaje na čelu MUP-a, Slaven Dobrović na čelu resora zaštite okoliša i energetike i Ante Šprlje ostaje ministar pravosuđa.

Od novih lica ministri će postati Gari Cappelli kao ministar turizam, Tomislav Ćorić bit će ministar rada i mirovinskog sustava, a Milan Kujundžić ministar zdravstva. Resor znanosti i obrazovanja preuzet će Pavo Barišić, a ministrica kulture bit će Nina Obuljen Koržinek. Novo ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike vodit će Nada Murganić.

slika1

slika2