Sabor ne želi biti pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom; smeta im, kažu, što im se nisu javili organizatori

Prijedlog za pokroviteljstvom je poslao SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić

ZADNJA IZMJENA: tra. 16, 2018
Foto: PIXSELL

Sabor je odbio prihvatiti pokroviteljstvo nad obilježavanjem Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom. U dopisu koji potpisuje predsjednik Sabora Gordan Jandroković stoji kako se organizatori ova dva događaja ove godine nisu direktno obratili Hrvatskom saboru sa zamolbom za pokroviteljstvom što je, stoji u dopisu, uobičajena praksa.

Iz tog razloga “ne raspolažu s osnovnim podacima radi uvrštavanja u dnevni red predsjedništva Hrvatskog sabora” pa smatraju da nije moguće udovoljiti prijedlogu za pokroviteljstvom.

Prijedlog podnio Ostojić

Inače, prijedlog je Saboru uputio SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić koji je odbijenicu sada objavio na stranicama svoje udruge Pozitiva. Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom se, inače, obilježava 8. svibnja na Europskom trgu uz prigodni program.

Ostojić je u svom zahtjevu naveo i kako se Dan pobjede nad fašizmom treba povezati sa 73. obljetnicom oslobođenja Zagreba koja se dogodila 8. svibnja 1945. Ostojić je naveo i kako je “čvrstog uvjerenja kako Hrvatski sabor, kao središnje mjesto političkog okupljanja u RH i kao najviša politička institucija treba prihvatiti njegovu inicijativu za preuzimanjem pokroviteljstva”. Ipak, njegov je zahtjev odbijen.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3133 članka Više o autoru