Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Saborska zastupnica svjedočila na sudu zbog milijunske afere koju je otkrio Telegram: ‘Ne znam, ne sjećam se…’

DORH je nakon teksta Drage Hedla pokrenuo izvide protiv Marine Bilić Opačak

Bude li DORH nakon završetka istrage podigao optužnicu protiv saborske zastupnice Marine Bilić Opačak (32), koja je u Hrvatski sabor ušla na listi SDP-a, a nakon izbacivanja iz te stranke djeluje u Klubu zastupnika Socijaldemokrata, po onome što je rečeno na Trgovačkom sudu u Slavonskog Brodu prošloga tjedna, ne piše joj se dobro.

Na tom se sudu, naime, vodi postupak temeljem tužbe brodskog poduzetnika Željka Garića protiv tvrtke Feliks regulacija, čija je direktorica do izbora u Hrvatski sabor u srpnju 2020. bila Marina Bilić Opačak. Saborska zastupnica na sudu se našla kao svjedokinja budući da je tužba podignuta protiv tvrtke Feliks regulacija, na čijem se čelu nalazila.

Afera koju je otkrio Telegram

Telegram je, prvi, još u srpnju prošle godine, pisao kao je Bilić Opačak, kao tadašnja direktorica tvrtke Feliks regulacija, 9. travnja 2020., prodala tvrtki Brod iz Podcrkavlja pet radnih strojeva, vrijednih nešto manje od 5,5 milijuna kuna. Tvrtka Brod bavila se eksploatacijom mineralnih sirovina, ponajviše kamena, a u vrijeme prodaje strojeva bila je u blokadi.

Poduzetnik Garić tvrdio je da se radilo o fiktivnoj prodaji i da strojevi iz Feliks regulacije nikada nisu otišli u tvrtku Brod, niti je potonja tvrtka ikada platila 5,5 milijuna kuna.

U tužbi koju je podigao protiv Feliks regulacije (tvrtke koja je s iznosom od 150.000 kuna bila najveći pojedinačni donator predsjedničke kampanje Zorana Milanovića), Garić je tvrdio kako je kupoprodaja bila smišljena da bi fiktivnim potraživanjem od 5,5 milijuna kuna, u postupku predstečajne nagodbe, Feliks regulacija postala najveći vjerovnik.

‘Ne mogu ja to sa sigurnošću reći…’

Iskazujući na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu svoja saznanja o poslovanju Feliks regulacije, gdje je bila direktorica i kako je to sama rekla, zadužena za ”financije i dogovore”, zaplela se već kod objašnjenja o kakvim se strojevima radilo. Doslovno, ustvrdila je kako ”ne može sa sigurnošću reći” o kakvoj se vrsti strojeva radilo, već samo da su to bili ”specijalizirani rudarski strojevi i to dva damepera, drobilica, separacija i utovarivač”.

Još je neobičniji bio njen odgovor na pitanje zašto računi za prodane strojeve kao datum izdavanja nose 9. travnja 2020., a u dnu 17. travnja iste godine. Rekla je kako je ”moguće da se radi o kompjutorskoj greški”.

Tehnički propusti, ne zna i ne sjeća se

Mada je u to vrijeme bila direktorica Feliks regulacije, dakle osoba odgovorna za poslovanje tvrtke, nije znala sudu reći od koga su kupljeni strojevi prije nego što su prodani Brodu d.o.o. Također zanimljivo, sudu je rekla kako nije bila prisutna tijekom primopredaje spornih strojeva, a na pitanje je li znala da je tvrtka kojoj su strojevi prodani bila u blokadi, odgovorila je kako se toga ne sjeća.

Također, kaže, nije znala je li u vrijeme prodaje strojeva vrijednih 5,5 milijuna kuna već postojao prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka tvrtke Brod.

Jedan od zanimljivijih odgovora bilo je njeno priznanje kako ne zna gdje se prodani strojevi nalaze, a na pitanje zašto kao direktorica tvrtke Feliks regulacije nije raskinula ugovor s obzirom da strojevi nisu bili plaćeni, rekla je kako tvrtka Brod ”nije bila ni prva ni posljednja koja je kasnila s plaćanjem, te da danas svi kasne”. ”Knjigovodstvenim propustom”, pak, objasnila je činjenicu da se na računima izdanim tvrtki Brod ne nalaze brojevi šasija prodanih strojeva.

Ni majka puno toga nije zapamtila

Kao glavnog pregovarača o prodaji strojeva Feliks regulacije tvrtki Brod navela je svog oca, Miju Opačka, u to vrijeme prokuristu u obiteljskoj firmi. Iako je bio uredno pozvan na ročište, on se nije odazvao svjedočenju. Ali zato je u postupku svjedočila Vesna Opačak (59), majka Marine Bilić Opačak, koja je u vrijeme dok je aktualna saborska zastupnica bila na čelu Feliks regulacije, obnašala dužnost članice uprave.

Za razliku od svoje kćeri, ona se sjetila da su sporne strojevi prije prodaje tvrtki Brod kupili u Njemačkoj, ali se nije mogla očitovati kako su bili evidentirani u poslovnoj dokumentaciji. Nije znala ni kada su strojevi predani tvrtki Brod, a nije joj bilo poznato ni da je ta tvrtka u to vrijeme bila u blokadi.

Jednako tako, rekla je da ne zna ni jesu li prodani strojevi Feliks regulaciji plaćeni, ali se sjetila kako je postojao dogovor da će Brod. d.o.o. dug platiti kada bude počeo koristiti strojeve i zarađivati. No, veli, ”došlo je do komplikacija i društvo Brod d.o.o. nije platilo strojeve, već je otišlo u predstečajni postupak”, pa je Feliks regulacija prijavila tu tražbinu.

Jeste li svjesni da je to kazneno djelo?

I svjedočenje Nikole Lovrića, direktora tvrtke Brod d.o.o. bilo je zanimljivo. Objasnio je kako je pregovore o kupnji pet strojeva vodio s Mijom Opačkom, ocem saborske zastupnice, u to vrijeme prokuristom u Feliks regulaciji, da Marina Bilić Opačak u tim pregovorima nije sudjelovala ali da je potpisala sporne ugovore. Na pitanje o brojevima šasija na strojevima rekao je kako je ”dogovor bio da se strojevi prodaju po načelu ‘viđeno-kupljeno”’.

No, svakako najbolji je odgovor bio na pitanje zašto je u travnju 2020. kupio strojeve a već u svibnju podnio zahtjev za predstečajni postupak. Rekao je kako je to učinio jer ”društvo [Brod d.o.o.] nije obavljalo djelatnost”, da bi na kraju priznao kao su četiri od pet strojeva nakon šest mjeseci iznajmljeni pakračkoj tvrtki Slavonija.

Upitan zašto je na računima koje je slao Slavoniji d.o.o. stajao e-mail uprave Poduzeća za ceste, koje u vlasništvu obitelji Opačak, rekao je da ne zna. Ali je potvrdno odgovorio na upit odvjetnika tužitelja, Željka Garića je li svjestan da je izdavanje zadužnica za kupljene strojeva u trenutku kada je tvrtka blokirana kazneno djelo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više