Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Saborski Odbor za medije izabrao nove članove Nadzornog odbora HRT-a, oporba bjesni

Nije poštivan dogovor prema kojem oporba predlaže jednog člana, a vladajuća većina tri

21.11.2014., Zagreb - Zgrada Hrvatske Radio Televizije. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije izabrani su novi članovi Nadzornog odbora HRT-a. To su Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Eduard Kuštek i Maja Martinović.

Ovakav izbor je izazvao žestoke reakcije oporbe koja je prozvala vladajuće da su prekršili dogovor prema kojem oporba predlaže jednog člana, a vladajuća većina tri. SDP-ov Nenad Stazić zbog toga je zatražio i odgodu sjednice Odbora.

Oporba tražila odgodu glasanja

“Ovo je gaženje demokracije, kao da birate potpredsjednika Sabora bez dogovora. To znači da HRT više nema nadzora. Da ne bi radili demonstracije u Saboru, jer nam je dužnost da branimo demokraciju, ljubazno vas molim da odgodite sjednicu i usuglasite s predsjednicima klubova svoje i naše stranke da jedan član Nadzornog odbora HRT-a u skladu sa saborskom praksom bude kandidat opozicije. Ovo mora da je greška, da niste obavili konzultacije”, kazao je Stazić.

Rekao je i kako je oporba predlagala da u NO ostane dosadašnji član Miroslav Grgić koji je, smatraju, odlično radio svoj posao i koji poznaje situaciju. No, predsjednik Odbora Andrija Mikulić na to nije pristao pa su članovi na kraju izglasani. Mikulić je kazao kako je od razgovora s kandidatima za članove prošlo 34 dana u kojima oporba nije ponudila nikakvu inicijativu i da se stoga više nema što čekati.

Sabor treba glasati o članovima

Članove odbora sada mora izglasati Sabor, a za njihovo imenovanje dovoljna je većina glasova svih zastupnika. Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova, a petog biraju zaposlenici HRT-a.

Stari Nadzorni odbor Sabor je prijevremeno raspustio u srpnju ove godine, a na natječaj za nove članove prijavio se 31 kandidat.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više