Sad bi o Thompsonovom ‘Za dom spremni’ mogao odlučivati i Vrhovni sud. Ta presuda je važna za druge slučajeve

Policijska uprava šibensko-kninska najavljuje da će iskoristiti 'sve pravne mogućnosti'

ZADNJA IZMJENA: lip 11, 2020

Iz izjave glasnogovornice Policijske uprave šibensko-kninske Marice Kosor za Jutarnji list može se zaključiti da se ta policijska uprava neće pomiriti s odlukom Visokog prekršajnog suda RH koji je zaključio da povik ‘Za dom spremni’ na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona nije kažnjiv.

Naime, glasnogovornica Kosor izjavila je sljedeće: “Pravomoćnu presudu u slučaju Marka Perkovića Thompsona još nismo dobili, ali kad je dobijemo i proučimo, iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam još stoje na raspolaganju. Učinit ćemo to u komunikaciji s nadležnim državnim odvjetništvom”.

Evo što policija može učiniti

Telegram je već ranije javljao što policija može učiniti. Policiji preostaje mogućnost da na pravomoćnu presudu zatraži podnošenje tzv. zahtjev za zaštitu zakonitosti. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku koji se ulaže na pravomoćnu presudu kad god se smatra da je njome povrijeđen ili neki zakon, ili odredba Ustava RH. Da je odluka Visokog prekršajnog suda suprotna ustavu već je zaključio Ustavni sud RH i javno se o tome oglasio.

Prema proceduri, Policijska uprava šibensko-kninska može sada od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek zatražiti da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu. Glavna državna odvjetnica to ne čini automatski, već procjenjuje je li zahtjev utemeljen. Ukoliko zaključi da ima osnova proslijeđuje ga Vrhovnom sudu. Taj sud pak onda analizira je li doista povrijeđen zakon pri donošenju presude Thompsonu.

Što Vrhovni sud može odlučiti?

Ovisno o konačnom zaključku, Vrhovni sud zahtjev za zaštitu zakonitosti može odbiti ili prihvatiti. Ako ga prihvati moći će utvrditi da je tijekom suđenja Thompsonu došlo do nezakonitosti, odnosno da je povrijeđen zakon.

Za Thompsonov slučaj to više neće biti bitno jer 5. kolovoza ove godine ionako nastupa zastara, odnosno proći će rok od četiri godine u kojem se može dalje evenutalno voditi postupak protiv njega. Thompson je optužen za vikanje ustaškog pozdrava tijekom svog nastupa 5. kolovoza 2016. godine. Jedan optužni prijedlog tereti ga za isti prekršaj od 9. rujna 2016. godine. Drugim riječima, zastara je već jako blizu.

Odluka ipak neće biti beskorisna

Ipak, odluka Vrhovnog suda imala bi učinak na ostale postupke kada bi se utvrdilo da je prekršen zakon. Naime, u drugim identičnim slučajevima okrivljenici ne više ne bi mogli pozivati na Thompsonov primjer.

Za jedan slučaj vikanja ‘Za dom spremni’ tijekom nastupa 5. kolovoza 2015. u Kninu, Thompson se već izvukao na zastaru. Sada je pak oslobođen jer je Visoki prekršajni sud, kako doznaje Jutarnji list, zaključio da ustaškim povikom nije remetio javni red i mir, jer je na koncertu bila dobra atmosfera.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1970 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program