Stigao je i novi Crobarometar; SDP ispred HDZ-a, samo još Škoro prelazi izborni prag

Zanimljivo, HNS ima mršavih 0,1 posto potpore

ZADNJA IZMJENA: sij 24, 2020
Foto: Nova TV

Najnovije istraživanje Crobarometar koji je večeras objavio Dnevnik Nove TV pokazuje da su se predsjednički izbori itekako odrazili i na rejtinge političkih stranaka.

Crobarometar za siječanj tako pokazuje da je SDP prvi put u četiri godine postao prvi izbor i dobili bi potporu od 27,1 posto. HDZ je pak drugi izbor, ali razlika je i dalje unutar statističke pogreške i sada ta stranka dobiva 25,6 posto potpore.

Miroslav Škoro nakon predsjedničkih najavio je da želi na parlamentarne izbore pod svojim imenom. Ako se to dogodi, mogao bi, vidljivo je sada u siječnju, računati na 16,6 posto potpore birača. I to je sve od opcija koje prelaze izborni prag.

TKO SU BIRAČI SDP-a, HDZ-a i ŠKORINE LISTE

SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 32%), HDZ malo više muških birača (32%), a Škorina lista je lista mladih (22%). SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (35%) te Istri i Primorju (40%). HDZ ima svoje baze kao što su Dalmacija (39%) i Slavonija (33%), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (25%) i malo više na Sjeveru Hrvatske (19%).

STRANKE KOJE ŽELE BITI NA VLASTI, ALI TREBAJU SAVEZNIKE

HSU se probio na 4. mjesto s potporom od 3 posto, baš kao i MOST koji uživa jednaku potporu. Stranka Ivana Pernara dobila bi 2,3 posto potpore, a PAMETNO 2,1 posto. Živi zid odavno se bori da prijeđe izborni prag i sada može računati na potporu od 2 posto.

Hrvatski suverenisti trenutačno bi mogli dobiti 1,7 posto potpore, a GLAS 1,4 posto. HSS i tvit njegova predsjednika doveli su stranku na najniže granice popularnosti s potporom od 1,3 posto, a START klizi prema dolje i sada je na 1 posto.

Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno osvajaju 2,9 posto. Zanimljivo među tim je strankama IDS s 0,9 posto, ali i HNS s 0,1 posto potpore. Neodlučnih je 9,9 posto birača.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program