Politika & Kriminal

Sad je službeno: popisivači stanovništva moraju imati covid potvrde

Premijer je rekao da se preko e-Građana dosad popisalo 300.000 stanovnika

FOTO: Screenshot: N1

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku po kojoj popisivači stanovništva i kontrolori moraju imati covid potvrde. Šef stožera Davor Božinović danas je na sjednici Vlade rekao kako je ta odluka donesena jučer, i da je dostupna na stranicama Stožera.

Ranije ovog tjedna epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer rekla je da se razgovara o obvezi covid potvrda za popisivače i kontrolore, kao i o tome tko će plaćati testove za njih. Naime, covid potvrde mogu dobiti cijepljeni s obje doze ili s jednom ako primaju cjepivo Janssen, oni koji su preboljeli i oni koji se testiraju i negativni su.

Telegram je istražio kako će u praksi izgledati provođenje iznenadne odluke da popisivači moraju imati covid potvrde. Tako smo, uz ostalo, doznali da će Državni zavod za statistiku (DZS) financirati testiranja kojima će se tisuće popisivača morati redovito podvrgavati. No, odgovor na najvažnije pitanje, ono koliko terenaca već ima covid potvrde, nadležni još uvijek ne znaju.

Dosad se samopopisalo 300.000 građana

Popis stanovništva traje od 13. rujna pa do 17. listopada s tim da se odbija u dvije faze. Trenutno smo u fazi samopopisivanja koja će trajati sve do 26. rujna. Premijer Andrej Plenković je danas na sjednici Vlade rekao kako se dosad samopopisalo 300.000 stanovnika.

Druga faza počinje 27. rujna i trajat će do 17. listopada, a tada će popisivači izlaziti na teren i popisivati one koji to nisu napravili preko sustava e-građani.Popisivači će obići sve adrese pa i one na kojima su se građani samopopisali kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja.

Odluka o obvezi covid potvrda za popisivače i kontrolore Nacionalni stožer civilne zaštite

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu