Politika & Kriminal

Sad je već urnebesno: i Milanka Opačić, bivša SDP-ova ministrica, ušla je u Bandićevu stranku

Izlazeći iz SDP-a Opačić je rekla kako je njezina obveza da zadrži socijaldemokratski identitet

Opačić 2016., na prošlim izborima kad je još uvijek bila s SDP-om
FOTO: Vjekoslav Skledar

Prije dva dana u stranku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ušla je i Milanka Opačić, bivša SDP-ova potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. Saborske stranice pokazuju da se Opačić 12. kolovoza pridružila stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. Opačić je SDP napustila u rujnu prošle godine, a na konferenciji za medije tada je pričala zašto je nezadovoljna stanjem u stranci.

“Osnovni razlog mog odlaska je zadnji četverosatni sastanak u stranci na kojem je bilo jasno da niti jedna niti druga strana nemaju snage da izvuku stranku iz krize, radi se samo o parcijalnim interesima”, kazala je Opačić, dodavši da je SDP postao marginalna oporbena stranka. Tada je najavila kako će u Saboru nastaviti raditi kao nezavisna zastupnica. “Zalagat ću se i glasat ću za svaki prijedlog koji je dobar za građane i Republiku Hrvatsku, neovisno od koga dolazio”, poručila je. „Na to me obvezuje biračko tijelo koje je za mene glasalo. Moja obveza je da zadržim socijaldemokratski identitet”, rekla je.

Varga dobio novu funkciju

Manje od godinu dana nakon izlaska iz SDP-a Opačić je odlučila pridružiti se stranci bivšeg stranačkog kolege, Milana Bandića. U tome ju je preduhitrio još jedan bivši SDP-ovac, Siniša Varga, koji se u Bandićevu stranku učlanio 26. srpnja. On je jučer na Facebooku objasnio razloge za svoj politički transfer.

„Stranka rada i solidarnosti ima važnu ulogu u političkom životu grada Zagreba. Pozvali su me da potaknem realizaciju projekata u zdravstvu poput uvođenja helikopterske službe u hitnoj medicini, uvođenje centara za trudnice, majke i dojenčad kao dio pronatalitetne politike, stvaranje tzv. zdravstvenog holdinga u Zagrebu kako bi se racionalizirali troškovi i povećala efikasnost. Zato sam i prihvatio poziv prof. dr. Ane Stavljenić Rukavine da preuzmem mjesto predsjednika Upravnog vijeća Hitne medicinske službe grada Zagreba i zajedno s drugima pokrenem realizaciju tih i drugih projekata u glavnom gradu Hrvatske”, napisao je Varga.