Sad kad je epidemija ospica blizu, HRT bi se mogao bar ispričati što godinama plasira teorije zavjere u prime timeu

U emisijama o cijepljenju, državna televizija dugo je ravnopravno tretirala vrhunske stručnjake i teoretičare zavjere

ZADNJA IZMJENA: svi 29, 2018

Danas bi se konačno trebalo doznati ima li 34-godišnji muškarac zaprimljen u dubrovačku bolnicu doista ospice. Gospodin iz Stona, kako je potvrdio ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić, prije dva i pol tjedna boravio je u Albaniji i tamo se, strahuju liječnici, zarazio ospicama. Kad je riječ o procijepljenosti, Dubrovnik ne stoji sjajno; ravnatelj Bekić kaže kako je “pet do šest generacija slabije procijepljeno”, što u Hrvatskoj nije regionalni izuzetak.

Najveći je pritom problem što je prvi put u 30 godina pao broj hrvatske djece koja se cijepe; u šest godina postotak se s 95 srušio na 89,7, upozorio je prošle godine zavod za javno zdravstvo. U mnogim zapadnim zemljama, nakon teško shvatljive kampanje po društvenim mrežama, brojni su roditelji počeli zazirati od cijepljenja. Hrvatska je, međutim, izuzetak zbog toga što se glavni državni medij, HRT, od početaka histerije ponašao prilično neodgovorno.

Temi cijepljenja uglavnom su pristupali, kao, držeći se pravila da bi se svaka suprotstavljena strana u priči trebala čuti; problem je međutim što su u prime time redovito puštali razne šarlatane s teorijama zavjera. Ili su vrhunskim, specijaliziranim stručnjacima kao ravnopravne suprotstavljali opće liječnike koji s epidemiologijom nemaju nikakve veze, osim što rado plasiraju ničim utemeljene panične teze. Najbolji primjer je dr. Lidija Gajski, doktorica koja im je non stop gostovala u gotovo svim emisijama. Izvukli smo iznimno uznemirujućih, posve neutemeljenih teza protiv cijepljenja koje su na HRT-u mrtvo-hladno plasirali u gledanim emisijama.

‘Nismo sigurni da je polio iskorijenjen zbog cjepiva’

Kao ravnopravan sugovornik uz ozbiljne stručnjake, u Otvorenom je krajem prošle nastupila Petra Šestak, aktivistica građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora. Gostovala je i dr. Lidija Gajski, poznata po teorijama zavjere, koja se često pojavljuje u ovoj emisiji. Gospođi je, usput, specijalizacija interna medicina, a ne epidemiologija. Ovaj put je, između ostalog, izjavila kako je “teza da je polio iskorijenjen zbog cjepiva dubiozna”. Njezin istup očekivano se dopao portalima sklonim teorijama zavjere pa su ga prenijeli s naslovima poput ‘Lidija Gajski na državnoj televiziji opet šamara farmaceutske lobije: Kako znamo da cijepljenje ne uzrokuje epidemije?’.

Gotovo iste teze godinu dana ranije

Prije godinu i pol, početkom 2017. tema emisije Otvoreno također su bile ospice. Baš kao i godinu dana kasnije, uredništvo se odlučilo na pristup ZA i PROTIV. Na strani onih koji se protive cijepljenju, nastupili su dr. Srećko Sladoljev i dr. Lidija Gajski, dok su s druge strane bila dva pedijatra, dr. Darko Richter s Klinike za pedijatriju u KBC Zagreb i dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Gospodin Sladoljev, inače, biolog je i imunolog svojedobno suspendiran iz Imunološkog zavoda.

Igla je problem

Mogu se očekivati novi slučajevi ospica, rekao je dr. sc. Tešović. Dr. med. Gajski istaknula je da cjepiva nisu adekvatno istražena. Prim. dr. sc. Richter tvrdi da je kalendar cijepljenja u Hrvatskoj, u odnosu na većinu zapadnoeuropskih zemalja, siromašan. Da je u cijeloj priči igla problematična, smatra dr. sc. Sladoljev. Pojasnio je zašto.Više na: http://bit.ly/2loCY6h

Objavljuje HRT Otvoreno u 20. veljače 2017

Nekoliko tjedana kasnije, 31. siječnja 2017., tema Otvorenog bili su smrtni slučajevi uzrokovani virusom gripe. Sudjelovali su voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava Alma Rožman, Rok Čivljak s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te, ponovno, biolog Srećko Sladoljev. Otvoreno nije jedina HRT-ova emisija čiji urednici puštaju sugovornike koji plasiraju ničim utemeljene teze kao znanstvena dostignuća. Spomenuta aktivistica Petra Šestak posljednjih je godinu dana nekoliko puta gostovala u raznim HRT-ovim emisijama, a šteta je ne spomenuti Treću rundu iz 2015. u kojoj su dr. Lidiju Gajski konfrontirali s umirovljenim imunologom, akademikom prof. dr. Vlatkom Silobrčićem.

Dokumentarac o autizmu i cijepljenju

Tijekom studenog 2016. godine nacionalna televizija objavila je mini dokumentarac o autizmu u kojem su, kako su kasnije istaknuli stručnjaci, izneseni netočni podaci i tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa znanošću. Zbog ovog je dokumentarca urgirala i irska stručnjakinja Fiona O’Leary koja je kazala kako je spornim dokumentarcem “nacionalna televizija na antiznanstveni način dezinformirala javnost”.

Podsjetit ćemo i na otvoreno pismo upućeno HRT-u 2013. godine u kojem Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja ističe kako je u dokumentarcu ‘Susreti s autizmom – prava istina?’ iznijet niz skandaloznih teza. U pismu su istaknuli kako im nije jasno kakav je to Etički kodeks na HRT-u te da su se mogli konzultirati s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo gdje bi medicinski utvrđeno saznali kako autizam nije povezan s cijepljenjem te da je cijepljenje jedan od najvećih uspjeha moderne medicine.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program