Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sad su se javili i s Franje Tuđmana; tvrde da su mogli primiti onaj avion, ali ih Croatia Airlines to nije ni tražila

Poručuju kako su za promet otvoreni od 0 do 24 sata

28.03.2017., Zagreb - Putnicki terminal medjunarodne zracne luke Franjo Tudjman docekao je svoje prve putnike. Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Kao što su najavili tijekom vikenda, iz Zračne luke Franjo Tuđman oglasili su se o incidentu koji se dogodio s petka na subotu sa zrakoplovom Croatia Airlinesa. Naime, zrakoplov CA OU664 za Dubrovnik zbog jake bure na dubrovačkom području sletio je u Rim jer ga, kako tvrde iz CA, nisu mogli prihvatiti u Zagrebu. Iz ZL Franjo Tuđman sad su poslali priopćenje u kojem poručuju kako su bili u mogućnosti prihvatiti avion, no kako od Croatia Airlinesa nisu dobili nikakav službeni zahtjev za prihvat njihova zrakoplova. Tvrde da je Zračna luka Franjo Tuđman za sav promet otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Zračna luka Franjo Tuđman za sav je redovan promet otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata te se u potpunosti poštuju odredbe Naredbe o vremenu otvorenosti aerodroma i Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Franjo Tuđman. U tom smislu Zračna luka Franjo Tuđman bila je otvorena i u noći sa 16. na 17. lipnja 2017. godine te je bila u mogućnosti prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664, što pokazuju svi izvještaji i izjave koje smo prikupili vezano uz ovu situaciju.

Zračna luka Franjo Tuđman nije zaprimila nikakav službeni zahtjev od strane operativnog centra Croatia Airlinesa za prihvat spomenutog zrakoplova. U 00:15 sati 17. lipnja dežurni je rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio poziv operatera u operativnom centru Croatia Airlinesa u kojem mu je postavljen upit o tome bi li bilo moguće da se zbog lošeg vremena u Dubrovniku zrakoplov Croatia Airlinesa vrati u Zagreb. Na to je dežurni rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio kako je potreban broj osoblja za prihvat zrakoplova u Zračnoj luci Franjo Tuđman prisutan i da se zrakoplov može vratiti.

‘Bili su zadovoljeni svi uvjeti za avion CA’

Također, u tom je razgovoru operater Croatia Airlinesa pitao i može li se zrakoplov vratiti u Zagreb i samo s posadom oko 2 sata ujutro. I na to je pitanje dežurni rukovoditelj Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio potvrdno te je zamolio operatera Croatia Airlinesa da mu se ponovno javi nakon što donesu odluku, a operater Croatia Airlinesa odgovorio je da će ga nazvati ako to bude potrebno, ali da će najvjerojatnije zrakoplov Croatia Airlinesa biti preusmjeren na Rim. Nakon toga nikakav ponovni poziv ili službeni zahtjev Zračnoj luci Franjo Tuđman nije bio upućen.

U 2 sata ujutro dežurni rukovoditelj Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio je poziv iz Operativnog centra Croatia Airlines s upitom njihovog rukovoditelja o tome koja je trenutno RFF kategorija na snazi. RFF kategorija je oznaka vatrogasne kategorije zrakoplova, a kategorije se određuju dužinom i širinom trupa zrakoplova te postoji 10 kategorija zrakoplova. Za tip zrakoplova Croatia Airlinesa konkretno je potrebna kategorija RFF 6. Iz Zračne luke Franjo Tuđman odgovoreno je da je u trenutku poziva na snazi RFF kategorija 6, što znači da su bili zadovoljeni svi uvjeti za prihvat zrakoplova Croatia Airlinesa.

‘Zračna luka je otvorena tijekom noći’

Inače, do 2 sata ujutro bila je na snazi čak i viša kategorija RFF 7.
Želimo naglasiti kako se dosad nikad nije dogodilo da je zrakoplovu Croatia Airlinesa odbijen prihvat na izniman zahtjev. Čak i za vrijeme intenzivnih radova na uzletno-sletnoj stazi zračne luke radovi su se tijekom noći otkazivali kako bi zrakoplovi mogli sletjeti.

Još jednom želimo naglasiti kako je Zračna luka Franjo Tuđman otvorena tijekom noći i u svakom je trenutku mogla i može primiti zrakoplov. Nakon detaljnog internog izvida cijele situacije možemo zaključiti kako je to bilo moguće i za spomenuti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664 u noći s 16. na 17. lipnja, a izvan toga ne možemo ulaziti niti komentirati odluke zrakoplovne kompanije.”

Iz CA tvrde da su im rekli da ne mogu prihvatiti avion

Inače, iz Croatia Airlinesa jučer su priopćili kako je njihov zrakoplov na letu OU664 iz Zagreba za Dubrovnik u petak navečer zbog iznenadne jake bure na dubrovačkom području nije mogao sletjeti u Dubrovnik. Zbog toga je, kako tvrde iz CA, odlučeno da se zrakoplov preusmjeri natrag u Međunarodnu zračnu luku (MZL) Zagreb, no MZL Zagreb obavijestila je kompaniju da prihvat zrakoplova Airbus 320 i 124 putnika u to doba (oko ponoći) više nije moguće obaviti.

“S obzirom da u Hrvatskoj oko ponoći više nije bila otvorena ni jedna zračna luka, zrakoplov Croatia Airlinesa preusmjeren je u Rim gdje je svim putnicima osiguran hotelski smještaj i to o trošku Croatia Airlinesa”, naveli su iz CA.