Politika & Kriminal

SAD, UK i Australija potpisale pakt za suprotstavljanje Kini, Australiji pomažu s gradnjom nuklearnih podmornica

Iako tvrde da pakt nije usmjeren protiv nijedne zemlje, mnogi ga vide kao suprotstavljanje Kini

Američki predsjednik Joe Biden jučer je objavio formiranje trilateralnog partnerstva SAD-a, Australije i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi Australiji pomogli s izgradnjom podmornica na nuklearni pogon što smatraju velikim korakom naprijed u suprotstavljanju Kini.

“SAD, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo dugo su vjerni i sposobni partneri, a sada smo postali još bliži”, kazao je Biden. “Danas poduzimamo još jedan povijesni korak kako bi produbili i formalizirali suradnju između naše tri nacije, jer svi prepoznajemo imperativ dugoročnog osiguranja mira i stabilnosti na Indo-Pacifiku”, dodao je američki predsjednik.

‘Traže odgovore na suvremene izazove’

Biden je suprotstavljanje Kini učinio središnjim aspektom svoje vanjske politike, kako rastu napetosti oko Južnokorejskog mora i Tajvana, te objasnio da SAD želi i treba saveznike. “Radi se o borbi između autokracije i demokracije”, poručio je.

Novo partnerstvo ne odnosi se posebno na Kinu, ustrajali su američki dužnosnici uoči objave. Umjesto toga, kažu, tri zemlje će u narednim mjesecima imati niz sastanaka radi usklađivanja kibernetičkih pitanja, naprednih tehnologija i obrane u pokušaju da bolje odgovore na suvremene sigurnosne izazove. Novo partnerstvo zove se AUKUS. Ipak, središte najave je izgradnja nuklearnih podmornica za koje su dužnosnici kazali da će omogućiti vojno djelovanje na višoj razini.

‘Očuvanje mira i stabilnosti u regiji’

“Ovdje se radi o očuvanju mira i stabilnosti u tome dijelu svijeta” rekao je visoki dužnosnik američke administracije. Biden je istaknuo da moraju biti u mogućnosti odgovoriti i na trenutno strateško okruženje u regiji i na način na koji se regija može razvijati.

“Budućnost naših naroda ovisi o slobodnome i otvorenome Indo-Pacifiku koji će cvjetati u sljedećim desetljećima. Ovdje se radi o ulaganju u našu najveću snagu, naše saveze i njihovom ažuriranju kako bi spriječili prijetnje danas i u budućnosti”, naglasio je Biden.

Američki dužnosnici su rekli da se partnerstvo razvijalo u strogoj tajnosti te da su detalje pomno čuvali, a o pojedinostima će drugi saveznici i vlade biti uskoro obaviješteni. SAD i Velika Britanija planiraju poslati tehničke i strateške timove kako bi identificirali najbolji put Australije u stjecanju nuklearnih podmornica u slijedećih 18 mjeseci.

Francuska ljuta

Novi plan znači otkazivanje ugovora vrijednog 90 milijardi između Australije i Francuske za nabavu konvencionalnih podmornica. Francuska vlada izrazila je svoje žaljenje i rekla da je to suprotno sporazumu i duhu dobre suradnje dviju zemalja.

“Američki izbor isključenja europskog saveznika i partnera poput Francuske iz partnerstva sa Australijom u vrijeme kada se suočavamo sa neviđenim izazovima, pokazuje nedostatak koherentnosti za čim Francuska žali”, priopćila je francuska vlada.

Odluka je izazvala i napetosti između Novog Zelanda i Australije, a premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je da će nuklearnim podmornicama biti zabranjen pristup novozelandskim teritorijalnim vodama. “Stav Novog Zelanda o zabrani brodova na nuklearni pogon ostaje nepromijenjen”, poručili su iz njezinog ureda za CNN. U priopćenju su dodali da pozdravljaju povećani angažman Amerike i Velike Britanije u azijsko-pacifičkoj regiji.

‘Nije usmjereno ni na koju zemlju’

Američki dužnosnici opisali su ovaj korak američke vlade kao iznimno rijedak između saveznika, učinjen samo jednom ranije. Smatraju da je korak bio potreban kako bi se zemljana Azije poslala jasna poruka. Vijest stiže usred rastućih napetosti između Kine i SAD-a koje manevriraju kako bi jedni drugima ograničili globalni utjecaj.

Dužnosnici SAD-a ustraju na tome da nisu namjeravali posebno izazvati Kinu. “Ovo partnerstvo nije usmjereno ni na koju zemlju, radi se o napretku naših starteških interesa, očuvanju međunarodnog poretka zanovanog na promicanju mira i stabilnosti regije”, poručio je Biden.

‘Kina će promatrati situaciju’

Kina se ipak, osjetila prozvano i poručili su trilateralnom partnerstvu da odustanu od mentaliteta iz Hladnog rata, jer bi time mogli naštetiti vlastitim interesima. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian izvoz nuklearnih podmornica Australiji je opisao kao iznimno neodgovornim dvostrukim standardima, prenosi Guardian.

“Međunarodna zajednica, uključujući susjedne zemlje, propitkuju predanost Australije neširenju nuklearnog oružja. Kina će pomno pratiti situaciju”, rekao je Zhao prema prijevodu emitiranom na ABC Newsu.

Rekao je kako SAD, UK i Australija trebaju napustiti zastarjelo razmišljanje iz Hladnog rata i uske geopolitičke koncepte te poštovati težnje naroda u regiji. Dodao je i da bi tri zemlje trebale činiti više za mir, stabilnost i razvoj regije, jer će u suprotnom samo naštetiti vlastitim interesima.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu