Prema podacima lokalnih stožera već je više od 150 zaraženih

Županijski stožeri iznose najnovije podatke o širenju zaraze koronavirusom

ZADNJA IZMJENA: kol 15, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Hrvatskoj je prema posljednjim službenim podacima 961 aktivno zaražen koronavirusom čime je obuhvaćen i jučerašnji rekordan broj novozaraženih, njih 208. Jučer je inače bio drugi rekordni dan po novozaraženima, nakon četvrtka kada ih je bio 180. Nacionalni stožer za civilnu zaštitu jučer je također objavio da su preminule još dvije osobe.

Prema podacima županijskih stožera jučer je najgora situacija bila u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je novozaraženih bilo 77, te u Zagrebu gdje ih je bilo 50. Do najnovijih službenih podataka, pratimo današnje objave županijskih stožera.

Zadarska: 20 novih

Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među novooboljelima najviše je osoba rođenih ozmeđu 1979. i 2001. za koje su utvrđuju kontakti i kretanja. U tri slučaja riječ je o obiteljskim kontaktima, a kod nekoliko starijih osoba, rođenih između 1943. i 1949., zaraza je otkrivena prilikom rutinskoga testiranja u Općoj bolnici Zadar. Novooboljele osobe su s područja Zadra (6), Biograda na Moru (4), Novigrada (3), Stankovaca (2) te po jedna novooboljela osoba s Paga, općine Privlaka, Kolana, Svetoga Filipa i Jakova i Pakoštana. Aktivan nadzor provodi se nad 277 osoba.

Krapinsko-zagorska: 3 nova

U protekla 24 sata evidentirane su 3 novozaražene osobe s područja Krapinsko – zagorske županije. Novooboljele osobe imaju prebivališta na području Grada Zlatara te općina Đurmanec i Zlatar Bistrica. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko – zagorske županije je deset.

Karlovačka: 7 novih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata bilježe sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 3 ženske i jednoj muškoj mlađoj osobi, te dvije muške osobe srednje životne dobi i jednoj starijoj. Dvije osobe su kontakti prethodno oboljele osobe. Ukupno je do sada na području Karlovačke županije oboljelo 120 osoba od COVID-19. U samoizolaciji se nalaze 122 osobe.

Koprivničko-križevačka: nema novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako na njihovom području danas nema novih slučajeva zaraze. Svih 38 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno. Trenutno se na području Županije na kućnom liječenju nalazi jedna osoba, a druga osoba koja se statistički vodi na području te županije liječi se na području Splitsko-dalmatinske županije.

Međimurska: 3 nova

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji evidentirane su 3 novooboljele osobe. Sve tri osobe ljetovale su u Vodicama koje je Stožer civilne zaštite evidentirao kao novo žarište.

Požeško-slavonska: 2 nova

U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata testiran je 51 uzorak na koronavirus i dva od njih su pozitivna. Tako sada na tom području imaju 7 aktivno zaraženih, dok su 52 osobe u samoizolaciji.

Bjelovarsko-bilogorska: 3 nova

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije su izvijestili kako s današnjim danom imaju tri novozaražene osobe. Riječ je, navode, o kontaktima ranije oboljelih osoba. Trenutno je u toj županiji pet aktivno oboljelih osoba, a 13 osoba je u samoizolaciji.

Varaždinska: 3 nova, jedna osoba umrla

Na području Varaždinske županije tri su nova slučaja koronavirusa. Radi se o mlađim ljudima koji su se vratili s ljetovanja. Preminula je 87-godišnja ženska osoba i to je, kako su izvijestile Varaždinske vijesti, prvi smrtni slučaj u toj županiji.

“Zaprimljena je u bolnicu radi ozljeda prsnog koša.Prilikom samog prijama nije pokazivale nikakve kliničke znakove respirativnih bolesti. No, proširenim testiranjem koje smo uveli u Opću bolnicu Varaždin s ciljem zaštite pacijenata i naših djelatnika detektirali smo COVID 19 infekciju. Tijekom boravka u bolnici osoba nije pokazivala značajnije znakove respirativne bolesti, no od ranije ta osoba je bolovala od srčane i plućne bolesti. U ovom slučaju možemo reći da je COVID -19 zasigurno doprinijela ovom, nažalost, smrtnom slučaju”, izjavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

Zagrebačka: 9 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije do subote u 11 sati evidentirano je 297 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 59 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

Šibensko-kninska: 19 novih

U Šibensko-kninskoj županiji danas broje ukupno 19 novozaraženih, od kojih je jedna osoba s iz Splitsko-dalmatinske županije, a trenutno boravi u Rogoznici. Od 18 oboljelih sa šibensko-kninskog područja 11 ih je iz Šibenika, 3 iz Knina, 2 iz Vodica te po jedna osoba iz Kistanja i Bilica. Šibensko-kninska županija s današnjim danom broji 66 aktivnih slučajeva zaraze. U bolnici se liječe dva pacijenta, a u samoizolaciji je 289 ljudi.

Brodsko-posavska: 10 novih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je deset novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Time je broj aktivno zaraženih na tom području dosegao 35. U samoizolaciji je 120 ljudi, priopćili su iz Stožera za civilnu zaštitu te županije.

Grad Zagreb: 47 novih

Novih 47 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata, a aktivno je oboljelih 314 osoba, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Petero novooboljelih za sada imaju negativne epidemiološke anamneze, 15 osoba su kontakti Covid-19 pozitivnih osoba, a kod 19 novozaraženih utvrđena je mogućnost da su se zarazili u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora. Kod četiri osobe epidemiološka obrada je u tijeku, dok su četiri zaražene osobe došle iz BiH. U samoizolaciji je 719 osoba, prenosi Hina.

Splitsko-dalmatinska: 35 novih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja su 24 sata obradili 595 testova i njih 35 pozitivno je na koronavirus. Od toga se 31 odnosi na tu županiju. Riječ je o 23 slučaja zaraze u Splitu, te po jednom u Imotskom, Solinu, Cisti Provo, Podbablju, Sinju, Makarskoj, Omišu i Dugom Ratu. Uz njih su još četiri osobe iz drugih županija i to 2 iz Zagrebačke županije, i po jedna iz grada Zagreba te Osječko baranjske županije.

Od 31 novooboljele osobe s područja Splitsko- dalmatinske županije 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. 722 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju se nalazi 12 osoba.

Istarska: 1 novi

U posljednja 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 234 uzoraka briseva i jedan od njih je pozitivan na novi koronavirus. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, koja je bliski kontakt s pozitivnom osobom. U toj županiji trenutno imaju 20 aktivnih slučajeva zaraze i 145 ljudi u samoizolaciji, priopćili su iz Stožera za civilnu zaštitu.

Virovitičko-podravska: nema novih

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 18 testiranih osoba u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na korona virus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite. U toj županiji trenutno imaju samo jednu osobu koja još boluje od Covida-19.

Primorsko-goranska: 2 nova

U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije dvije su novozaražene osobe, javljaju iz epidemiološke služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o mladim ljudima, od kojih je jedan povratnik iz inozemstva i nema simptome, dok je druga osoba s blažim simptomima i vratila se s ljetovanja iz Dalmacije. Primorsko-goranska županija trenutno ima 26 aktivnih slučajeva.

Sisačko-moslavačka: 1 novi

Stožer za civilnu zaštitu Sisačko-moslavačke županije objavio je kako danas imaju jednu novozaraženu osobu. Riječ je o osobi s područja općine Hrvatska Dubica.

Osječko-baranjska: 10 novih

Od 197 testiranih uzoraka na području Osječko-baranjske županije, deset je pozitivno na koronavirus. Šest novooboljelih osoba je s područja Osijeka, a po dvije osobe su iz Našica i Đakova. Riječ je o osobama mlađe dobne skupine: najmlađa osoba ima 14 godina, ponajviše je oboljelih u dobi od 20 do 28 godina, dok jedna oboljela osoba iz Našica ima 42 godine, a jedna iz Đakova 83 godine. U osječkoj bolnici na liječenju je 25 pacijenata, a 242 osobe su pod mjerom samoizolacije.

Vukovarsko-srijemska: 5 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba. Radi se o 4 osobe iz Vinkovaca i jednoj iz Novih Jankovaca. U bolnici je trenutno na tom području 26 osoba, a 231 osoba je u samoizolaciji.

Zdravka Grund
Telegram autor
1740 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program