Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sanader je bio u dnevniku N1 televizije, izvukli smo najvažnije iz njegova istupa

Bivši premijer o jučer objavljenoj presudi arbitraže Ina Mol

Na dnevniku N1 televizije u 18.00 gostovao je bivši premijer Ivo Sanader. Na početku razgovora s Ankom Bilić Keserović kazao je, očekivano, kako je iznimno zadovoljan jučerašnjom objavom presude Arbitraže Ina-Mol.

Nije mu, kaže, jasno zašto Vlada nije objavila presudu donesenu prije gotovo godinu dana. “Arbitražu je pokrenula Milanovićeva Vlada. Andrej Plenković našao se u nebranom grožđu jer on realno s time nije imao ništa. Zato nije jasno zašto je onda ova Vlada skrivala presudu, no ona je, hvala Bogu, konačno objavljena”, komentirao je. “Ovu arbitražu Milanović je pokrenuo temeljem nepravomoćne presude, ali ona bi pala i da je bila pravomoćna, jer mita nije bilo.

Govorio je i o svom svjedočenju pred UN-ovim arbitražnim tijelom. Novinarka Bilić Keserović konstatirala je kako je on tamo bio u svojstvu Mol-ova svjedoka. Sanader se s time nije složio. “Mene pozvao sud, a ne Mol. Da je do mog svjedočenja došlo samo na prijedlog Mol-a, to bi opet bilo čudno. Zašto hrvatska Vlada ne bi htjela da svjedočim? Zato, kažem, pustimo spekulacije, mene pozvao predsjednik suda, a jedino je važno da je ovom presudom dokazano da nikakve korupcije u dogovorima s Mađarskom nije bilo”.

‘U Marcellinu nas je bilo troje, a Ježića na snimci nema’

Novinarka je konstatirala kako je i njemu, zbog procesa koje vodi na hrvatskim sudovima, bilo važno da svjedoči u postupku arbitraže. Bivši premijer izjavio je kako je “braneći sebe, branio i Hrvatsku”. Dodao je kako i dan danas stoji iz tih ugovora, do kojih je došlo nakon šestomjesečnih pregovora. “No sve je to nebitno. Važno je samo da je i najvažniji sud, ovaj UN-ov, kazao da nije bilo korupcije”.

Komentirao je i dio obrazloženja jučer objavljene presude u kojem stoji kako su arbitri procijenili da je legendarna snimka iz Marcellina bila montirana. Sud je, naime, povjerovao je Robertu Quicku, sudskom vještaku kojeg je angažirao MOL. Taj bivši britanski policijski inspektor doveo je u sumnju vjerodostojnost snimke sastanka Sanadera i Hernadija, tim više što se vrijeme na snimci ne poklapa s onim što je u svom iskazu naveo Robert Ježić, koji je tog dana također sa Sanaderom i Hernadijem bio za stolom.

“Naravno da jest. U Marcellinu smo bili Hernadi, Ježić i ja, no na snimci Ježića nema. Pritom, ta snimka objavljena je četiri mjeseca nakon mog odlaska i nakon što je Ježić primio novac od Rusa, za koje je kasnije rekao da je to novac Mađara namijenjen meni”. Novinarka ga je zatim pitala zašto su onda, što se doista jasno vidi na snimci, vadili baterije iz mobitela. Na to Sanader nije odgovorio, naprosto je prešao preko pitanja.

‘Gdje su dokazi u procesima protiv mene?’

U nekom trenutku razgovor je pokušao okrenuti na svoje procese: “U prosincu će biti osam godina, a ja vas pitam gdje su dokazi? Zašto to ne završi? Presude protiv mene srušene su na višim sudovima. U svakom predmetu imate nekog kao što je Ježić koji je i sam optužen i koji svjedoči samo da bi sebe oslobodio. Moja riječ protiv njegove, a gdje su dokazi? Ponovio je kako nije uzeo spornih pet milijuna eura. “Ja sam zbog tog novca odležao u zatvoru, a ja ih nemam. Nema ih ni Hrvatska”, kazao je.

Dodao je kako je njihov sastanak održan na javnom mjestu, u restoranu na kojem je stajala obavijest da postoje sigurnosne kamere koje snimaju goste. Demantirao je i kako snimka pokazuje da je Hernadiju pružio papir da bi mu on napisao cifru mita. “Što je Hernadi pisao na taj papir? Broj jednog telefona koji sam ga zamolio, a ne nikakvu cifru za mito”. Kazao je i kako je “vlasnik Marcellina na sudu priznao je manipulirao snimkom”.

Na kraju razgovora još jednom je potvrdio kako se ne misli vraćati u politiku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više