Politika & Kriminal

Sanader pokušava objasniti svoju golemu imovinu: 'Bogat sam od 90-ih, vještaci su sve krivo procijenili'

Bivši premijer danas je nastavio iznositi obranu u slučaju Fimi media

11.02.2020., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavak sudjenja Ivi Sanaderu u aferi Fimi media. Ivo Sander iznio je obranu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas oko 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media. Na jučer održanom ročištu Sanader je počeo iznositi obranu za optužbe kojima ga se tereti da je preko marketinške agencije Fimi media iz državnih institucija i tvrtki izvukao 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Bivši premijer jučer je krivnju pokušao svaliti na HDZ, tvrdeći da su sve bitne odluke o kojima je njegova Vlada raspravljala prvo prolazile Predsjedništvo HDZ-a.

Sanader je na početku današnjeg ročišta kazao da će govoriti o svojoj imovini, no prvo je pojasnio nešto što je jučer kazao o Ivanu Jarnjaku. “Znam da mediji nisu relevantni za vaše odlučivanje, ali pisalo se da sam ja rekao da sam ja spasio Jarnjaka od Haaga, a da me on izdao. Ali to nije točno, nije me izdao, to bi značilo da sam ja nešto kriv, nego me lažno teretio. Izmislio je priče, na mene je prebacio ono što je on radio”, kazao je Sanader, prenosi Index.

Pokušava objasniti porijeklo svoje imovine

Bivši premijer potom je počeo objašnjavati kako je prije političke karijere radio u Austriji, tvrdeći da to objašnjava porijeklo njegove imovine. “Ja sam počeo raditi u drugoj polovici 70-ih, nitko ne čuva toliko godina dokumentaciju. Sudski vještak meni računa prihode od 1992. godine, ali ni tu nije sve uračunao. Nisam ja kriv što nije dobio sve informacije”. Kazao je da je imao 39 godina kad je izabran u Vladu, a po financijskom vještačenju ispada da ništa prije nije radio. Tako je “nastao nesrazmjer u imovini”, kazao je.

Zatim je počeo nabrajati što je sve u životu radio. Krenuo je od vremena kad je bio student i kad je s 23 godine počeo raditi za Sportske Novosti kojima je bio dopisnik iz Austrije. “Nisu to bili veliki novci, ja sam taj novac držao na računu u Zagrebačkoj banci, dva ili tri puta godišnje bi ga pokupio. Bio sam i u uredništvu studentskog lista.”

‘Predavao sam vjeronauk i bio dopisnik’

Pričao je i kako je predavao vjeronauk, nakon čega se zaposlio u marketinškoj agenciji gdje je zaradio oko 60 tisuća eura. “To je sve, gospođo sutkinjo, od oka, nemam dokaze za to. Onda sam radio za fotografa Pervana, on je ime. Pitao me da mu prodajem fotografije, dogovor je bio 50:50. To je bilo s vremena na vrijeme”, priča Sanader.

Tvrdi i kako vještak koji se bavio porijeklom njegove imovine nije uzeo u obzir četiri njegove glavne aktivnosti do 90-ih. Objašnjava da je, s još četiri osobe, bio suvlasnik eksport-import tvrtke Vapag GMBG. “Surađivali smo i s nekim našim firmama. Ja podatke iz te tvrtke nemam. Moji odvjetnici su pisali austrijskom Ministarstvu financija, ali su odgovorili da se to više ne čuva. Osnovali smo jednu građevinsku tvrtku KCBS. To su početna slova slovenskih firmi, a S znači Sanader. Gradili smo kuće u Austriji.”

Rekao je i kako se zbog obiteljskih razloga u jednom trenutku odlučio vratiti u Hrvatsku. “Napravili smo nekoliko kuća s više stanova, isplaćen sam s oko milijun eura”, rekao je Sanader. Potom je morao zastati i vratiti se na austrijsku epizodu jer je zaboravio da je bio suradnik tamošnjeg skijaškog saveza. Kazao je i da je bio direktor tvrtke Vagpa s mjesečno plaćom od pet tisuća eura te da je godišnje zarađivao 135 tisuća eura.

Žali se na vještačenje imovine

Nakon što je objasnio kako je i koliko zarađivao u Austriji, Sanader je odlučio nabrojiti sve propuste sudskog vještaka koji je procjenjivao njegovu imovinu. Prema Sanaderu, vještak nije u obzir uzeo njegove poslove u Austriji, ali ni ono što je zaradio u Hrvatskoj prije odlaska u inozemstvo. Sanader se požalio da vještak nije u obzir uzeo ni zaradu njegove supruge i punca, kao ni njegovog oca koji je 30 godina dobro zarađivao u Njemačkoj.

Bivšeg hrvatskog premijera posebno je uzrujalo to što su njemu i članovima njegove obitelji blokirani računi. „Mojoj supruzi, meni, djeci su 10 godina blokirani računi, ne znam zašto kćerima. One su taj novac dobile od krštenja, krizmi, to svi roditelji rade da otvore djeci račun i stavljaju tamo nekakav novac. Sva su sredstva blokirana, sve su mi nekretnine blokirane, gdje je tu pravedan raspored oružja. Trebao bih imati ista oružja kao oni. Onemogućen sam u obrani”, kazao je. Nakon toga je zatražio pauzu, rekavši da će po povratku u sudnicu govoriti o svojoj zbirci umjetnina.

Nije zadovoljan načinom procjene umjetnina

U nastavku ročišta Sanader je priznao kako je 2011. godine imao zbirku umjetnina vrijednu 9,6 milijuna kuna, na koliko je njegove slike procijenio vještak Igor Zidić. No, Sanader smatra da je trebalo procijeniti nabavnu vrijednost tih umjetnina kada ih je dobio. “Vrijednost umjetnina raste. Neki ljudi to rade i iz investicijskih razloga. Procijenjena vrijednost nema veze s onim cijenama po kojima sam ih ja nabavio. Osim toga puno slika mi je poklonjeno. Zato me vještak trebao pitati koje sam dobio na dar, da se njihova vrijednost onda odbije”, kazao je Sanader.

Dodao je da je trebalo obračunati i konverziju njemačkih maraka u eure 2002. godine, što je utjecalo na vrijednost slika. “Nije uzeta u obzir ni činjenica da slike, kada se kupuju izravno od umjetnika, nemaju maržu koja iznosi do 30 ili čak 50 posto. A ja sam često išao izravno k umjetnicima, ne samo da kupim slike već da im se tamo i divim jer jednostavno volim umjetnost”, objašnjava Sanader. Dodao je kako je po vlastitoj procjeni svoje umjetnine platio oko dva milijuna kuna, dok ih je vještak procijenio na oko 9,6 milijuna kuna.

Tvrdi da su mu umjetnine precijenjene za 7 milijuna kuna

Prisjetio se i kako je neke jeftinije slike mijenjao za neke skuplje. Kolekciju od oko 200 umjetnina stvarao je, kaže, 40 godina. Uvjerava sud kako mu je imovina precijenjena. “Jedan vještak je izračunao da sam zaradio 15,7 milijuna kuna i ako se tome doda ovih više od sedam milijuna kuna precijenjenih umjetnina, dolazimo do onih 23 milijuna kuna koliko tužiteljstvo tvrdi da je nesrazmjer moje imovine”, izračunao je bivši premijer.

“Pa nisam ja zaradio na Fimi mediji, već sam imao i nekretnine i umjetnine i od ranije”, nastavio je Sanader. Sve najvažnije nekretnine – stan u Splitu i tri stana u Zagrebu obitelj je, tvrdi, kupila još 90-tih. “Tada nije bilo ni Fimi medije ni Ine ni MOL-a ni Hypa. Sve smo zaradili u Austriji. A sada mi tužiteljstvo zbog ovog postupka sve blokira da ne mogu platiti ni vještaka da vam sve to dokaže”, požalio se Sanader. “Duboko me pogađa ova nepravda traje već deset godina. Mi smo dobro živjeli i prije 90-tih.

“Držim da sam u ovom slučaju potpuno nedužan kao i HDZ. Uvjeravam vas kao njezin drugi predsjednik da ova stranka nije zaslužila biti na optuženičkoj klupi. Protiv mene i stranke pokrenut je postupak dva tjedna prije izbora 2011. Mladen Bajić je procijenio da će tada pobijediti SDP i želio im se prišmajhlati. Uvjeren sam da ova optužnica ne stoji”, naglasio je Sanader dodavši kako ne želi odgovarati na pitanja tužiteljstva, već samo svoje obrane i sudskog vijeća.

Na računu u Austriji ima oko milijun eura

Sanader je u sudnici izračunao kako je iz Austrije u Hrvatsku početkon 90-tih došao s oko 2, 4 milijuna eura ušteđevine. Ne zna doduše koliko su iznosili troškovi života u Zagrebu, a ne zna točno ni koliko je platio četiri stana koja je kupio od 1992. do 1994. godine.

Potvrdio je i kako na računu u Austriji ima oko milijun eura, no mahom se radi o obveznicama i vrijednosnicama. Samo dio je u gotovini. “Ne znam koliko one sada vrijede. Kad ovo završi vidjet ću koliko smo eventualno izgubili i tko je za to kriv”, kazao je Sanader na pitanje o računu u Austriji koji mu je u ovom kaznenom postupku blokiran.

Tvrdi da nije uzeo mito od Barišića

Na pitanje sutkinje Irene Kvaternik o sastanku u Vladi u travnju 2007. kada je bivši premijer navodno pitao Mladena Barišića kako se zove tvrtka s kojom bi javne firme trebale surađivati, Sanader tvrdi da se toga uopće ne sjeća. Jučer je rekao kako je na tom sastanku bilo riječi samo o poslovanju državnih firmi. No, danas je kazao kako je moguće da je Barišića pitao za ime jedne firme, no ne zna u kojem bi kontekstu to bilo i je li pri tome mislio na Fimi mediju.

Izravno upitan je li od Barišića primio dva milijuna eura Sanader je odgovorio da nije, dok se nije mogao sjetito je li k Stjepanu Fioliću, nekadašnjem mesnom tajkunu, nosio slike i kofer s Brioni odijelima.

Jučer je optužio Jarnjaka

Sanader je jučer istaknuo je da je Predsjedništvo odlučivalo ne samo o političkim, nego i o materijalno-financijskim pitanjima. Sve donacije morale su biti evidentirane u poslovnim knjigama, a time se bavio glavni tajnik HDZ-a, koji je tada bio Ivana Jarnjak, ispričao je Sanader. Potom je iznio sumnju da ga je Jarnjak za izdavanje nezakonitih naloga teretio zbog toga što se nagodio s tužiteljstvom. Na kraju je opisao kako je Jarnjaka navodno spasio od Haškog suda.

Iznošenje obrane trajalo je oko sat vremena, sve dok Sanader, koji se na početku ročišta požalio na zdravstvene probleme, nije zatražio prekid koji mu je odobren. Ponovno suđenje za slučaj Fimi medija formalno je krenuo krajem siječnja. Svi optuženi, među kojima je i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Uz Sanadera, koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, sudi se i nekadašnjem stranačkom rizničaru Mladenu Barišiću, HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević te bivšem glasnogovorniku Sanaderove Vlade i stranke Ratku Mačeku. Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu