Politika & Kriminal

Iz Vlade tvrde da su Sanaderovi odvjetnici slučaj Mije Crnoje razmatrali potpuno besplatno

Kako je Telegram objavio, riječ je o Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković

14.10.2014., Zagreb - Koncert Maria Biondia u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Cedo Prodanovic i Jadranka Slokovic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Pravni savjetnici vrha Vlade Tihomira Oreškovića koji je odlučivao o eventualnoj kaznenoj odgovornosti ministra branitelja Mije Crnoje bili su odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, o čemu je Telegram jučer izvijestio. Nakon što su razmotrili dokumentaciju koju je Crnoja predočio, zaključili su kako ni na koji način nije kazneno odgovoran. Taj svoj stav iznijeli su i Vladi.

Usluge u potpunosti besplatne

Portal 24 sata poslao je upit Vladi o cijeni tih usluga. Iz Vlade su odgovorili kako se radilo ”o jednokratnoj usluzi savjetničke prirode vanjskih suradnika” te da su stoga ”njihove usluge bile u potpunosti besplatne”.

Na pitanje koji su zaključci doneseni na sastanku stručnjaka i na osnovu čega je zaključeno da Crnoja nije kriv za ono što mu se stavljalo na teret, iz Banskih dvora poručili su da ”mišljenja iznesena u raspravi nisu notirana kao poseban dokument”.

“Ali njihov je sadržaj dostupan javnosti i razvidan iz izjave prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka“, dodali su. Nisu htjeli potvrditi da je riječ o Sanaderovim odvjetnicima Prodanoviću i Sloković.

SDP-ovci traže informaciju o angažmanu stručnjaka

SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković poslao je danas premijeru Tihomiru Oreškoviću zastupničko pitanje o angažmanu pravnih stručnjaka koji su pregledavali dokumentaciju bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje.

“Tko su ‘pravni stučnjaci’ koji su bili na sastancima 27. i 28. siječnja u Vladi između Vas, oba potpredsjednika Vlade, gospode Tomislava Karamarka i Bože Petrova i ministra branitelja Mije Crnoje, po kojoj su oni osnovi angažirani, je li proveden propisani zakonski postupak javne nabave, je li tekst ‘stručnog pravnog mišljenja’ dostavljen Vladi (ako jest, želio bih ga vidjeti) i hoće li za svoje usluge primiti naknade iz državnog proračuna”, stoji u pitanju Hajdukovića.

29.01.2016., Zagreb - Bivsi ministar Mijo Crnoja odlazi iz Ministarstva branitelja na Trgu Nevenke Topalusic. Mijo Crnoja jucer je podnio ostavku na svoju duznost ministra branitelja koju je obnasao 6 dana. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Bivši ministar Mijo Crnoja odlazi iz Ministarstva branitelja PIXSELL

Obrazlaže da su ti odgovori u interesu informiranja zastupnika, kao i hrvatske javnosti koja, kako navodi, ima pravo znati hoće li pravni stručnjaci, čija imena Vlada još nije otkrila, biti plaćeni iz džepova poreznih obveznika. Hajduković od premijera traži i objašnjenje sastanaka na kojima se odlučivalo o Crnojinoj sudbini, tko je nazočio sastancima i kako su tekli.

Vlada dužna odgovoriti u roku 30 dana, ali…

Slično pitanje Vladi je uputio i Hajdukovićev stranački kolega Peđa Grbin, no on je od Vlade odgovor tražio kroz institut prava na pristup informacijama.

Vlada je na zastupnička pitanja dužna odgovoriti u roku od 30 dana od kad ih dobije, no taj rok se do sada nije poštovao, pa su zastupnici odgovore znali čekati i više od godinu dana.

Karamarko: Crnoja dokazao da su sve bile laži

Podsjetimo, premijer Tihomir Orešković obratio se javnosti nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi te poručio da je Mijo Crnoja podnio ostavku, koju je on prihvatio.

“Zahvaljujem mu što se kao branitelj borio za ovu našu zemlju. Crnoja je branitelj koji se borio za ovu zemlju, zato smo mu dali dva dana. Diskutirali smo o dokumentima s ekspertima, i imali dugačke diskusije, ja sam prihvatio ostavku koju je Crnoja danas predao”, reako je Orešković.

Javnosti se obratio i Tomislav Karamarko, koji je rekao da je sve to bila ozbiljna haranga. “Svih ovih dana smo gledali, slušali teške optužbe na račun Crnoje. Smatrali smo da tome moramo pristupiti ozbiljno. Crnoja je dokazao da su to sve bile laži, da je ovo bila jedna ozbiljna haranga”, rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

“Ovo je bio jedan progon. Na osnovu svega što smo pročitali, krivnja ne postoji! Crnoja zna puno o problemima branitelja i nije se smjelo ovo dopustiti što se dogodilo. Ostavku je dao jer kao častan čovjek ne može trpjeti takve optužbe. On je sve objasnio, htio je u ova dva dana dokazati da ništa nezakonito nije učinio. Na kraju je kao častan čovjek odlučio otići i rekao: Ja sad idem časna čela”, dodao je Karamarko.

Nastavite čitati