Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sanja Modrić: Oteže li Plenković sa smjenom ministara da vidi mora li skinuti i Paladinu?

Kako premijer sastavlja Vladu: izabire novog lošeg ministra umjesto bivšega koji nije valjao

06.04..2022.,Sisak - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic posjetio je Sisacko-moslavacku zupaniju te obisao gradiliste novog mosta preko rijeke Odre te radove na trasi Autoceste A11  dionice Lekenik-Sisak. Ministar prostornog uredjenja, graditeljstva i drzavne imovine Ivan Paladina dao je izjavu za medije povodom napisa u medijima Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Pa pogledajmo ovog Paladinu, koji bi trebao letjeti iz Vlade prije nego ugrije fotelju. On čak nije ni član HDZ-a. Bubnuo je doslovno s Marsa i odmah udario u zemlju gore nego taj dron koji je pao na Jarunu. A doveo ga je osobno Plenković. To se zove nos za nevolju. Od dva zla: oba.

Nabasala sam jučer na komentar nekog gospodina Dušana iz Srbije koji kaže da su ”Srbi jedini narod koji od dva zla uvijek izabere: oba”. Odmah sam ga spremila u svoju ”špajzu” za danas jer se tako zgodno da nostrificirati. Hrvatski premijer Plenković radi, recimo, po sličnom principu. Izabire novog lošeg ministra umjesto bivšega koji nije valjao.

Makne Darka Horvata, ne zato što je krahirao s obnovom, nego jer ga je DORH dao uhapsiti. A onda na njegovo mjesto postavi golog mešetara Ivana Paladinu, tipa koji bi pasao u neki krimić, a ovdje mu se da tijelo javne vlasti. No da, prije njih je bio Lovro Kuščević, koji je poslije dobio i Ministarstvo uprave. Onda, podnese Plenkoviću ostavku ministar obrane Damir Krstičević, a premijer odnekud izmisli za MORH Marija Banožića.

Znam, ne zvoni vam ime onog člana Vlade Marka Pavića, nema ni po čemu. Ali Plenković se riješi njega iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava da bi ministarsku fotelju dao Josipu Aladroviću. Pojave se, međutim, indicije da Aladrović voli zapošljavati preko žnore, pa sad na izlazna vrata mora i on.

‘Čeka i oteže da vidi hoće li u paketu – s knedlom u grlu – skinuti i Paladinu’

Bilo je toga koliko hoćeš, ni broja se tim personama više ne zna. Kod Plenkovića konstantno redaljka. Jedva savladaš nova, nikad-čuo ministarska imena, i već ih možeš zaboraviti. Možda još netko pamti da je iz tog istog, kasnije Pavićevog pa Aladrovićevog ministarstva, Plenković svojedobno prebacio Tomislava Ćorića za ministra zaštite okoliša i energetike, a odatle, hop, na sadašnje mjesto ministra gospodarstva.

Ali u međuvremenu se i oko tog multipraktik formata počnu plesti ružne priče na koje zirkaju istražitelji tužiteljstva pa je na redu za van i on. Čitam, doduše, da su mu našli mjesto u Hrvatskoj narodnoj banci, tako da ispadne kako sam želi otići, a ne da ga se smjenjuje. To je jako cool rješenje pa nitko, jelte, neće pogoditi u čemu je stvar.

I baš da vidimo tko će sad preuzeti od Ćorića Ministarstvo gospodarstva u novoj postavi, oko koje se Plenković premišlja i studira kao nad kvantnom teorijom gravitacije. Sve mi se više čini kako zapravo čeka i oteže da vidi hoće li u paketu – s knedlom u grlu, ali zato s nadmenim PR-ovskim objašnjenjem – morati ekspresno skinuti i ovog Paladinu.

‘Dakako da nitko nije iznenađen jer tako Plenković radi uvijek’

Jer ta je mustra jedva postavljena, a već kod njega nema što nema, pa se tekstovi sami pune autentičnim dokumentima i uzbudljivim špekulantsko-japijevskim zapletima. Mislim, koga takvo što uzbuđuje, ove u kontejnerima sigurno ne.
No posve je predvidivo jučer bilo slušati kako se Plenković isključuje i distancira od neugodnih priča o Paladini i njegovom bogatstvu stečenom trikovima. ”Sve što se tiče njegove imovine neka on objašnjava”, kazao je premijer. ”On ima zadaću, a to je obnova, a ove njegove privatne stvari sam će razjašnjavati”.

Dakako da nitko nije iznenađen jer tako Plenković radi uvijek. Osobno izabere i dovede u Vladu osobe potpuno nepotkrijepljenih organizacijskih i inih kvaliteta i moralne stature – kako li je samo ovoga našao? – a onda nastupa kao da ga se apsolutno ne tiče ništa ”privatno” što se o njima naknadno otkrije, a moralo je biti otkriveno prije. To smo vidjeli sto puta do sada, tako da je prosede jasan i provaljen. A kad dogori do nokata, onda ih naprosto torpedira i s novim licima uspostavlja novu ”stabilnost”.

‘Paladina je bubnuo s Marsa i udario u zemlju gore nego dron na Jarunu’

Tako da i u ovoj najnovijoj rekonstrukciji Vlade, koja se iščekuje kao pljusak u Sahari, treba opet biti spreman na najgore. Jer Plenković je vrhunaravni majstor za zamjenu jednog zla drugim, ponekad još i većim. Pa evo, sirota ministrica Nada Murganić ”tako je to u braku”, svakako ipak nije bila ništa lošija od momaka kojima je zamijenjena. A koji su valjda trebali biti bolji od nje, jer zašto je inače ona smijenjena?

Često se spekulira da Plenkovića na potpuno neobjašnjive kadrovske izbore i poteze prisiljava ”odnos snaga” u HDZ-u i da su njegove odluke u velikoj mjeri uvjetovane nužnošću da zadovolji svoju bazu i njene lokalne moćnike koji se ponekad znaju osiliti preko svake mjere. Taj je rezon, dakako, skroz nategnut iako ga analitičari vole prepisivati jedni od drugih nalazeći za to niz jednako nategnutih dokaza.

Pa pogledajmo ovog Paladinu, koji bi trebao letjeti iz Vlade prije nego ugrije fotelju. On čak nije ni član HDZ-a. Bubnuo je doslovno s Marsa i odmah udario u zemlju gore nego taj dron koji je pao na Jarunu. A doveo ga je osobno Plenković. To se zove nos za nevolju. Od dva zla: oba. Pozdrav nepoznatom Dušanu. I mi konja za trku imamo.