Politika & Kriminal

Sanja Musić Milanović: 'Ne razumijem one koji se ne žele cijepiti, zar ne osjećaju dug prema djeci?'

Liječnica kaže da je nenormalna situacija izazvana pandemijom posebno teško pogodila najmlađe

FOTO: Screenshot RTL

Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i supruga predsjednika RH, gostovala je sinoć u RTL Direktu, gdje je govorila o problemu prekomjerne tjelesne težine s kojim se suočava hrvatsko društvo, te o pandemiji koronavirusa.

Kako prenosi portal RTL televizije, Musić Milanović kaže da je zabrinuta zbog premalog broja cijepljenih građana. “Ja se svaki dan pitam zašto je tomu tako i što napraviti da se to promijeni. Ja sam se samoinicijativno uključila u kampanju od prvog dana. Cijepila sam se čim su mi prilike kao zdravstvenom djelatniku to dozvoljavale”, rekla je Musić Milanović.

Epidemiologinja se potrudila razbiti proširenu zabludu o cjepivu protiv covida, onoj o promjeni genetske strukture primatelja. “To je nemoguće, naprosto nemoguće. Mi nemamo enzim u ljudskom tijelu koji bi to mogao prepisati iz citoplazme u jezgru. Ovdje je riječ o RNA virusu, a ne o DNA virusu. Znači potpuno nemoguća varijanta”, objasnila je.

Ne razumije nepovjerenje u stručnjake

Za slabu procijepljenost krivi i kampanju koja je bila koncentrirana na postizanje općeg imuniteta, a ne toliko na potrebu građana da zaštite sebe, kaže liječnica, koja je dodala kako je posebno zbunjuje otpor medicinskog osoblja prema cijepljenju. Naglasila je kako su ipak liječnici uglavnom procijepljeni, a potvrdila je i da bi dio problema s nepovjerenjem građana u cjepivo mogao biti u samom narativu u kojem je cijela pandemija prezentirana.

“Generalno govoreći, naše mjere su, u usporedbi s nekim drugim zemljama – pogledajte Australiju, pogledajte Novi Zeland – vrlo liberalne. Usudila bih se reći da narativ nije pratio te liberalne mjere. Da je djelovalo puno strože nego što je bilo u praksi”, rekla je, prenosi RTL.

Kazala je i kao joj je jako žao što postoji velika razina nepovjerenja u liječnike i ostale stručnjake. Takvu razinu nepovjerenja nije primijetila, kako kaže, u druge stvari poput liječnički prepisanih terapija. “Ako si bolestan, iako ti liječnik prepiše neki terapiju, ne preispituješ na ovaj način na koji se sad preispituje”, kaže.

Trebaju li maske ako su svi cijepljeni?

Njezin suprug u posljednje vrijeme zagovara prestanak nošenja maski. Musić Milanović dijeli predsjednikovo mišljenje o uzaludnosti maski u prostorima u kojima su svi prisutni cijepljeni. “Koji je onda smisao cijepljenja? Danas sam doživjela jedno predivno iskustvo. Bila sam predavač na kongresu koji su studenti farmacije organizirali u Studentskom centru i bilo je 200 studenata. I nije bilo maski, svi smo se vidjeli, mi smo vidjeli cijela lica, mi smo vidjeli osmjehe, ekspresiju, zato jer smo svi imali covid potvrde”, ispričala je.

Smatra da je svijetom zavladala neka vrsta kolektivne panike, koju teško komentira jer priznaje da nema odgovor na ta pitanja s obzirom na to da nije ni sociologija ni psihologinja. Najviše joj je, kaže, žao djece koja su podnijela velik teret pandemije, a i sama ima sina koji trenutno pohađa treći razred srednje škole.

“Postoje situacije kada se ljudi mogu cijepiti, a ne žele se cijepiti zbog sebe, pa zar ne osjećaju neki dug prema toj djeci, koja su bila vrlo odgovorna kada je trebalo. Zar im ne žele vratiti'”, pita se, prenosi RTL.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu