Politika & Kriminal

Sarkozy osuđen za korupciju. Dobio je 3 godine zatvora, od toga dvije uvjetno

Bivši francuski predsjednik mogao bi tu jednu godinu zatvora odslužiti kod kuće, s elektroničkom narukvicom

French former president Nicolas Sarkozy (R) looks on after giving a press conference with Spanish Prime Minister, at the Spanish ruling Popular Party (PP) headquarters in Madrid, on June 29, 2015. Former French president Nicolas Sarkozy today urged the European Union not to "yield" to Greece following the break up of talks between Athens and its international bailout creditors. AFP PHOTO / GERARD JULIEN
FOTO: AFP

Bivši francuski predsjednik, 66-godišnji Nicolas Sarkozy, nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora, od čega dvije uvjetno. Sarkozyju, koji je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012., sudilo se zbog pokušaja podmićivanja suca Gilberta Aziberta.

Sarkozy bi trebao odslužiti jednu godinu zatvora, ali moguće je da će zatražiti odsluženje kod kuće s elektroničkom narukvicom.

Možda neće morati u zatvor

Prema tajno snimljenim razgovorima s njegovim odvjetnikom Thierry Herzogom Sarkozy je sucu Azibertu nudio poziciju na sudu u Monaku u zamjenu za informacije iz istrage koja je otvorena oko financiranja Sarkozyjeve predsjedničke kampanje 2007. Iako Azibert na kraju nije dobio obećani posao, tužiteljstvo je zaključilo kako se svejedno radilo o jasno izrečenom obećanju odnosno koruptivnom djelu trgovanja utjecajem.

“Sarkozy je iskoristio svoj status bivšeg francuskog predsjednika”, izjavila je na izricanju presude predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Christine Mée. Prema njoj Sarkozy je počinio “jako ozbiljan zločin”. Prema francuskom kaznenom zakonu bivši predsjednik neće morati odslužiti kaznu u zatvoru, čak i ako presuda postane pravomoćna, ističe Bloomberg.

Čeka ga još jedno suđenje

Tijekom suđenja Sarkozy je neprestano negirao ikakve koruptivne radnje te je tvrdio da je žrtva kampanje kojom se željelo oblatiti njegov ugled. “Nije postojao nikakav dogovor, niti u mojim mislima, niti u stvarnosti. Želim da se moje ime očisti od takvih optužbi. Odakle im pravo da me vuku po blatu šest godina? Ima li pravde?”, izjavio je Sarkozy lani u prosincu dodavši da je policija tajno snimila čak 3700 njegovih privatnih razgovora.

Sarkozyja čeka i još jedno suđenje oko njegove predizborne kampanje 2012. Njega i još 13-ero njegovih suradnika tereti se da su potrošili gotovo dvostruko veći iznos na kampanju od zakonom dopuštenog. Unatoč tome Sarkozy je te izbore izgubio od socijalista Francoisa Hollandea.

Sarkozy je drugi bivši francuski predsjednik koji je osuđen. Prvi je bio Jacques Chirac koji je 2011. dobio dvije godine uvjetno zbog pronevjere javnog novca dok je bio gradonačelnik Pariza.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu