Šašavi megaprojekt u Vukovaru postaje sve luđi. Investitori su uvjerili Penavu da će izgraditi zgradu od – 200 metara

Penava je potpisao aneks ugovora kojim Vukovar Tower sa 125 niče na 200 metara

ZADNJA IZMJENA: kol 9, 2020

Zvuči nevjerojatno, ali je istinito: gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava (Domovinski pokret Miroslava Škore) potpisao je 21. listopada 2019. dodatak kupoprodajnog ugovora s izvršnim direktorom tvrtke Immo Invest Partner Vukovar, Džekom Djordjićem, kojim se mijenja dio ugovora o izgradnji Vukovar Towera, zgrade od 36 katova i visine od 125 metara.

Sada, u dodatku ugovora, u čijem je posjedu Telegram, Vukovar Tower bit će visok 200 metara! Immo Invest Partner, stoji u aneksu, “izmjenom svoje ponude od 30.9.2019. godine istu [građevinu] izmijenio je na način da se obvezuje izgraditi objekt do maksimalne visine 200 metara”!

Zagrebačka katedrala visoka je 105 metara

Dakle, prema dodatku ugovora kojeg je potpisao gradonačelnik Penava, planirana izgradnja Vukovar Towera, u kojem će dio, obećavaju investitori, zauzimati i Hotel Hilton, više neće biti 125 metara, već 200. Usporedbe radi, najviši neboder u Hrvatskoj je Poslovni centar Strojarska u Zagrebu koji ima 25 katova i visok je 96,5 metara, slijedi Euro Tower (96 metara), te Zagrepčanka (95). Zagrebačka katedrala, pak, visoka je 105 metara. No, Vukovar Tower, na ušću Vuke u Dunav, dvostruko će ih nadmašiti. Bar što se aneksa ugovora tiče.

Telegram je nedavno pisao kako su se gradonačelnik Vukovara, Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček (obojica su novi zastupnici u Hrvatskom saboru) nedavno žestoko obrušili na Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, optužujući ih da zbog neizdavanja dozvole koče realizaciju investicije vrijedne 185 milijuna kuna.

Tada još u posjedu nismo imali “Dodatak ugovora o kupoprodaji nekretnine od posebne važnosti u vlasništvu Grada Vukovara s obvezom kupca na gradnju nove nekretnine”, kako je službeni naziv tog dokumenta iz kojeg je vidljivo kako je Vukovar Tower u međuvremenu “narastao” za nevjerojatnih 75 metara.

Ni Ministarstvu nije jasno zašto 200 metara

Taj podatak, izlazeći pred novinare s optužbama na račun Ministarstva kulture, nisu iznijeli ni Penava, ni Pavliček. Nisu s tim upoznali ni vukovarsko Gradsko vijeće niti vijećnicima objasnili zbog čega su investitori, ionako visoku građevinu odlučili povisiti na, za hrvatske prilike, nevjerojatnih 200 metara.

Međutim, visina Vukovar Towera od 200 metara spominje se u odgovoru Ministarstva kulture koji je Telegramu dostavljen 21. srpnja.”Prema svim dosadašnjim saznanjima o ovom projektu i dalje ostaje nejasno zašto investitor preko Grada Vukovara inzistira na građevini tipa neboder i to ekstremne visine od 200 metara, umjesto razmatranja mogućih drugačijih, prihvatljivih oblika izgradnje istog sadržaja na ovoj lokaciji”, stajalo je u odgovoru.

Penavi nije bilo ništa neobično

U javnosti se, međutim, nije znalo da već postoji dodatak prvog ugovora koji predviđa izgradnju Vukovar Towera visokog čak 200 metara. Prvi, osnovni ugovor, između Grada Vukovara i Immo Invest Partnera, naime, sklopljen je 4. svibnja 2019. godine. No, pola godine kasnije, kao što smo rekli, sklapa se dodatak ugovora.

“Dana 30. rujna 2019. godine kupac [investitor Immo Invest Partner] je prodavatelju [grad Vukovar] poslao zahtjev za izmjenu opisanog prijedloga investicijskog zahvata, koji je bio u ponudi kupca, na način da je kupac izradom Masterplana i razradom projekta zaključio da planirani objekt bi povećao s prvotno ponuđenih 125 metara visine na visinu do 200 metara visine”, stoji doslovce u dodatku ugovora kojeg je s Džekom Djordjićem potpisao Penava.

Iako zvuči potpuno nevjerojatno da bi ozbiljan investitor tek ”izradom Masterplana i razradom projekta” shvatio da je za planirani Vukovar Tower mašio čak 75 metara visine, Penavi nije bilo ništa neobično.

Jedini zainteresirani za ruševni hotel

Vidi se to iz sljedećeg pasusa u aneksu u kojem stoji kako je prodavatelj, gradonačelnik Penava, zatražio ponovno sazivanje Povjerenstva za provedbu Javnog prikupljanja ponuda za prodaju nekretnina od posebne važnosti za Grad Vukovar.

Riječ je, dakako, o ruševnom Hotelu Dunav, kojeg je Grad Vukovar prvo kupio za 10,3 a potom prodao za 11,3 milijuna kuna, no novac još nije dobio. Gradu Vukovaru isplaćen je tek predujam od 1,07 milijuna kuna, dok bi ostatak od 10,23 milijuna trebao dobiti čim Immo Invest Partner dobije pravomoćnu građevinsku dozvolu. Tom detalju, vratit ćemo se malo kasnije.

Dakle, “Povjerenstvo se sastalo dana 1. studenoga 2019.”, stoji dalje u dodatku ugovora s Penavinim potpisom, “te izvršilo analizu zatjevane izmjene od strane kupca te je zaključilo da je i nakon predložene izmjene ponudbenog projekta, ponuda kupca i nadalje najpovoljnija”. O kakvoj je analizi riječ nije jasno, kao ni to zašto je ponuda Immo Invest Projekta i dalje najpovoljnija kada su oni bili jedini zainteresirani za kupnju ruševnog hotela.

Zašto se Penava nije pohvalio s 200 katova?

Sva papirologija za gradnju Vukovar Towera prema osnovnom ugovoru, kako smo pisali, trebala je biti gotova do 4. studenoga ove godine, dakle za tri mjeseca. Investitori su, u vrijeme kad se govorilo o 36 katova, najavljivali kako će vukovarski mega neboder biti završen do 2023. Koliko će im trebati sada, kad još nemaju ni građevinsku dozvolu, a uz to najavljuju toranj od 200, a ne više 125 metara, pitanje je na koje nema odgovora.

Penava je sada pronašao krivce u Ministarstvu kulture koje optužuje da je “stavilo svoju šapu” na izdavanje suglasnosti za izmjenu prostorno planske dokumentacije, ali ne govori da je mega zgrada u međuvremenu, dodatkom ugovora, niknula za dodatnih 75 metara. Zašto se, s tim podatkom, nije pohvalio u javnosti i zašto je skrivan aneks ugovora? Penava, koji inače voli pred novinarima i televizijskim kamerama govoriti o svojim uspjesima, s ovim se nije pohvalio.

Postoji još jedan dodatak ugovoru

Telegram ima neslužbenu informaciju o postojanju još jednog dodataka ugovora kojim investitori traže od Grada Vukovara produženje roka za ishođenje građevinske dozvole, navodno za dodatnih šest mjeseci. No, nije jasno kako će to učiniti, kada je Ministarstvo kulture odlučno u nakani i ne dopušta da mega neboder narušava vizuru središnjeg dijela Vukovara.

Kako vrijeme odmiče i kako o gradnji Vukovar Towera isplivavaju sve neobičniji detalji, stvari se čine sve čudnijima, nevjerojatnijima i nejasnijima. Svima, osim gradonačelniku Vukovara, Ivanu Penavi.

Drago Hedl
Istraživački novinar
517 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program