Satelitske snimke zabilježile su da netko igra odbojku na području nuklearnog testiranja u S. Koreji i sad cijeli svijet malo paničari

Analitičari su uvjereni da se radi o nekoj skrivenoj poruci ili - zavaravanju

ZADNJA IZMJENA: tra. 20, 2017
Foto: AFP

Analitičari koji pregledavaju satelitske snimke Sjeverne Koreje izvijestili su u srijedu kako su uočili neobičnu aktivnost u Punggye-riju, mjestu na kojem Sjeverna Koreja izvodi nuklearne pokuse: igranje odbojke na tri različita područja.

Neobične slike snimljene su u nedjelju, u vrijeme kad je situacija između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje postajala sve napetija. Korejskim poluotokom brujale su vijesti da se Sjever sprema na svoju šestu atomsku detonaciju te da su poslani američki ratni brodovi kako bi zastrašili sjevernokorejsku vladu (iako su zapravo brodovi vozili u suprotnom smjeru).

‘Znaju da gledamo, šalju nam poruku’

Igranje odbojke usred te međunarodne krize, tvrde analitičari, vjerojatno je bila poruka, budući da je Sjeverna Koreja morala biti svjesna činjenice da je testno područje pod intenzivnim nadzorom. No, nije baš jasno koju je točno poruku Sjeverna Koreja ovime željela odaslati.

“To sugerira da bi područje moglo biti u stanju mirovanja”, rekao je, između ostalih i za The New York Times, Joseph Bermudez na konferencijskom pozivu s novinarima koji je organizirao istraživački institut 38 North Sveučilišta Johns Hopkins. “Također sugerira da Sjeverna Koreja provodi te odbojkaške igre znajući da ćemo ih gledati i izvještavati o tome”.

Možda ipak naprosto igraju odbojku?

Gospodin Bermudez, analitičar za pitanja Sjeverne Koreje s dugogodišnjim iskustvom, naglasio je dvosmislenost sjevernokorejskih namjera. “Oni nam ili šalju poruku da su pogon stavili u mirovanje ili nas pokušavaju zavarati”, rekao je. “Doista ne znamo.”

Na vojnoj paradi održanoj u subotu, Pjongjang je pokazao brojne rakete, a u nedjelju je jednu i ispalio, no eksplodirala je nekoliko sekundi nakon lansiranja. Ove slike, koje izgledaju kao da zaposlenici tog područja igraju odbojku, snimljene su baš u nedjelju te iako svi traže neki skriveni razlog, još uvijek postoji mogućnost da su zaposlenici igrali odbojku, bez nekih posebnih motiva.