Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Saucha dobio tri godine zatvora, Zeljko četiri i pol

Presudu je oko 9 sati donijelo vijeće Županijskog suda u Zagrebu

Objavljena je presuda bivšem predstojniku ureda premijera Tomislavi Sauchi i bivšoj tajnici u Vladi RH Sandri Zeljko u aferi dnevnice. Oboje su proglašeni krivima. Saucha je nepravomoćno osuđen na ukupno tri godine zatvora. Dobio je i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja državne dužnosti u roku dužem od pet godina od kazne zatvora.

Zeljko je dobila jedinstvenu kaznu zatvora od četiri i pol godine. Niti ona ne smije raditi u državnoj službi pet godina duže od trajanja kazne. U slučaju da presuda postane pravomoćna, Zeljko i Saucha moraju vratiti i 590.098 kuna s kamatama od svibnja ove godine, a Zeljko mora vratiti još 349.763 kune. Morat će platiti i sudske troškove, 28.565 kuna svatko.

Zeljko plaćom nije mogla pokriti troškove

Obrazlažući presudu sutkinja Sanja Mazalin kazala je kako za vijeće nije bilo sporno da su se kaznena djela dogodila, odnosno da su se na osnovu putnih naloga isplaćivale dnevnice iako putovanja nisu realizirana. Bilo ih je ukupno 190. Ključno je pitanje bilo je li Sandra Zeljko djelovala sama s obzirom na to da je lažirala putne naloge nakon što je Saucha otišao iz Vlade. Vijeće je utvrdilo da je ona preuzimala sve devizne dnevnice nakon što je postala tajnica premijera.

Iako nije utvrđeno da je Zeljko krivotvorila potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića, sud smatra da je samo ona imala interes uzimati te dnevnice, pa je zato proglašena krivom. Osim toga, znala je da ju za isplate nitko ništa neće dodatno pitati. U njezinom stanu nađeni su obrasci za dnevnice čime je, smatra vijeće, pokušala prikriti visinu iznosa koji je nezakonito isplaćen. “Sa svojom plaćom nije si mogla priuštiti sve kredite, ovrhe i ostale troškove koje je imala u privatnom životu”, kazala je sutkinja, što je bio još jedan od dokaza krivnje Sandre Zeljko.

Krivotvoreni ugovor

Govoreći o isplati preko računa Sunčice Batestin, što je zapravo bio novac za prekovremene sate Sandre Zeljko, sutkinja je podsjetila kako je upravo Saucha tražio tu isplatu iako za nju nije bilo razloga. Naime, tajnica Zeljko dobila je naknadu za svoj prekovremeni rad, a ovaj ugovor krivotvorili su Saucha i Zeljko. “Zeljko nas je uvjeravala da je imala pravo da joj prekovremeni rad bude plaćen, ali, eto, nije znala kako”, ukazala je sutkinja zaključujući da su Saucha i Zeljko već od početka 2013. godine imali specifičan odnos koji je kulminirao kasnije lažnim putnim nalozima.

“Samo je Zeljko u to vrijeme imala pravo na isplatu tzv. pasivnog dežurstva, što joj je odobravao osobno Saucha”, nastavila je sutkinja objašnjavati kako je vijeće došlo do krivnje Sauche i Zeljko. Zatim je navela brojna putovanja posebnih savjetnika u 2015. na koja je te godine isplaćeno oko 80 posto iznosa za sva službena putovanja ureda premijera. Sandra Zeljko tvrdila je da je sve putne naloge doista izradila i dala akontacije dnevnica Sauchi. No, taj dio njezine obrane srušen je dokazom pronađenim u njezinom stanu – plavoj koverti s imenom savjetnika Goldsteina i iznosom dnevnice koji mu je isplaćen.

Saucha je znao sve o putovanjima

Ključan dokaz protiv Sauche bili u nalazi grafoloških vještačenja. Vještaci su, naime, utvrdili da je upravo Saucha vrlo vjerojatno skriptor potpisa na spornim putnim nalozima. No, to nije bio jedini dokaz protiv njega. Sutkinja je podsjetila kako sve do kraja 2015. sporne isplate nitko nije dovodio u pitanje.

Tek kada je Milanovićeva vlada bila na odlasku, a dvojica savjetnika su trebala na put, iz Ureda za opće poslove Vlade i Sabora (UZOP) Sauchu su pitali mora li se to službeno putovanje obaviti. Saucha je šefu UZOP-a rekao da posebni savjetnici i dalje putuju, što je dokaz da je sve znao o službenim putovanjima. Bio je upoznat i sa svim troškovima Ureda premijera, pa je znao o čemu se radi.

“Sa žaljenjem moram reći da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. I kada je revizija ukazala na to, UZOP nije odmah reagirao. Reagiralo se tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima. Ovakvo je ponašanje poljuljalo povjerenje građana u vlast. Otegotnim smo ocijenili dugotrajnost kršenja zakona, a posebno i Sauchinu visoku poziciju. Sandra Zeljko također je besramno iskoristila svoju poziciju, sjedeći pred vratima čak trojice premijera”, istaknula je sutkinja.

Sumnjivi putni nalozi

Prema optužnici, Saucha je zlorabio svoju funkciju predstojnika od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine. S te pozicije bio je ovlašten nalagati izdavanje i odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u vezi tih službenih putovanja.

USKOK tvrdi da je tražio od Sandre Zeljko da napravi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zaposlenike Ureda predsjednika Vlade, te inzistirao da se akontacije dnevnica isplaćuju iz državnog proračuna u gotovini, tvrdi također USKOK.

Sve Sauchine naloge Sandra Zeljko je, kažu, prosljeđivala računovodstvu Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske koji je, nakon obračuna, dnevnice za nepostojeća putovanja i isplaćivao.

Podigli 590 tisuća kuna?

Sandra Zeljko je, navedeno je dalje u optužnici, prema Sauchinim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga, tvrde, sa Sauchom. Tako su podigli 590 tisuća kuna.

I nakon što je Saucha, nakon promjene vlasti otišao iz Banskih dvora, isplate fantomskih dnevnica su se nastavile. USKOK je bio uvjeren da je to nastavila raditi Sandra Zeljko. Sve do veljače 2017. novac se isplaćivao preko putnih naloga. Bilo ih je, stoji u optužnici, ukupno 66, a Zeljko je navodno u rubrici “Predstojnik” lažirala potpise tadašnjih šefova premijerovog ureda – Nevena Zelića i Davora Božinovića.

U Uredu za opće poslove i dalje ništa nisu sumnjali već su joj novac za dnevnice isplaćivali. USKOK je tvrdio da si je tako izvukla 349.763,70 kuna.

Novac za prekovremeni rad

Osim preko lažnih putnih naloga Saucha je omogućio Sandri Zeljko da do novca iz proračuna nezakonito dođe i isplatom za prekovremeni rad na što, međutim, nije imala pravo, tvrdi USKOK.

Zato je račun za prekovemene glasio na ime Sunčice Batestin, koja je u to vrijeme radila u Vlade RH. Isplaćen je neto iznos od 4.300 kuna, no državni proračun oštećen je za 8.615,24 kuna bruto iznosa. Sunčica Batestin je na Sauchinu zamolbu novac prebacila na račun majke Sandre Zeljko, tvrdio je USKOK.