Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gospođa Saucha održala je presicu o suprugovom slučaju; mi smo izvukli sve što se desilo u novom preokretu

Sauchina supruga i odvjetnica nije puno govorila o novim okolnostima

Supruga i odvjetnica Tomislava Sauche, Ivana Saucha, obratila se danas novinarima pred Općinskim sudom u Zagrebu. Istup je započela objašnjenjem kako Tomislav Saucha ni njegov odvjetnički tim nisu znali da se istraga protiv njega proširuje.

“Ne bismo to ni doznali da Pernar nije objavio na Facebooku”, kazala je i dodala kako smatra šokantnim da se traži nejavna, odnosno zatvorena sjednica Sabora. To je, zapravo, sve što je komentirala oko novih događanja u slučaju njezina supruga. Zatim je podsjetila na sve obrate do kojih je dosad u ovoj priči došlo.

‘Nije znao za financijske probleme tajnice Zeljko’

Podsjetila je, recimo, na činjenicu da je njezin suprug tjedan dana proveo u pritvoru, što je za njega, kako kaže, bilo traumatično iskustvo. “Nakon toga se promijenila slika u javnosti. Državni odvjetnik je rekao da se obrana može braniti na sve načine. Skinut mu je imunitet zbog 117 putnih naloga, zbog putovanja koja se nisu desila”, ponovila je Ivana Saucha.

Kaže kako je njezin suprug proširenje istrage doživio “tragično” te da “on nije glup čovjek”. U svom obraćanju istaknula je kako Saucha nije znao za financijske probleme u kojim je bila njegova tajnica Sandra Zeljko. “Smatrao ju je vrijednom osobom, ali ispada da se prevario. Ali nije on jedini, prevarili su se i drugi. Moj muž nikada nije znao da je Zeljko bila u financijskim problemima”, rekla je Ivana Saucha.

USKOK, s druge strane, Sauchu tereti i za neka nova kaznena djela i traži ponovno skidanje njegovog saborskog imuniteta. Da biste lakše pratili priču, izvukli smo što se, ukratko, u ovom slučaju događalo posljednjih dana.

1. DORH kaže da je omogućio tajnici neke isplate

U Mandatno-imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak je stigao novi zahtjev za skidanje imuniteta Sauchi jer DORH želi proširiti istragu. Istraga se širi i na bivšu tajnicu u uredu premijera Sandru Zeljko. USKOK Sauchu sada sumnjiči da je omogućio svojoj tadašnjoj tajnici Sandri Zeljko isplate iz proračuna kako bi si naplatila nepripadajuće prekovremene sate. Prema DORH-u tražio je i da se na bankovni račun tadašnje administrativne tajnice premijera Sunčice Batestin isplati novčani iznos za prekovremene sate gospođe Zeljko. Prema DORH-u znao je da ne postoji osnova za takvu isplatu, a objašnjenje je bilo kako je Zeljko u teškoj materijalnoj situaciji te da je njezin račun blokiran zbog ovrha. DORH sumnja da je Saucha počinio kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

2. Što kaže DORH, kako je to točno izveo?

Prema DORH-u Saucha je naložio da se 2. srpnja 2013. sastavi fiktivni ugovor o marketinškim uslugama i prijevodu u sklopu Programa svečanog obilježavanja ulaska Hrvatske u EU. U ugovoru je naznačen iznos od 4.300 kuna, a sa svim davanjima ukupna cifra bila je 8.600 kuna. Balestin je istražiteljima ispričala kako su je Saucha i Zeljko zamolili da na račun na koji prima plaću primi i uplatu za Zeljko. Ispričala je da se radi o naknadi za prekovremene sate Sandre Zeljko koje ona nije mogla primiti jer joj je račun bio blokiran.

Istražitelji su iz bankovnih izvoda Sunčice Batestin zaključili kako je ona 24. srpnja taj novac podigla i 4.300 kuna uplatila Jelki Zeljko, majci Sandre Zeljko. Istražitelji su utvrdili da je Sandra Zeljko za to vrijeme primala naknadu za prekovremene sate, pa vjeruju da je ugovor o djelu izrađen na ime Sunčice Batestin predstavlja izvlačenje novca iz državnog proračuna. Pronađeno je još osam sumnjivih ugovora za službena putovanja između rujna 2015. i siječnja 2016. Vrijednost tih putnih naloga je 39.140 kuna

3. Obrana kaže da Saucha nije potpisivao one naloge

Sauchin odvjetnički tim od samog početka prikuplja i svoje dokaze. Među tim dokazima je i grafološko vještačenje koje su predali u spis. Obrana tvrdi da to pobija USKOK-ov nalaz, piše Večernji list. USKOK-ova vještačenja ustanovila su kako se Sauchin potpis nalazi na 118 spornih putnih nalaza. No, vještačenje obrane utvrdilo je kako Saucha te naloge nije potpisivao, pa ostaje za vidjeti koji je nalaz vjerodostojniji.

4. Saucha je zvao u Plinaru zbog duga tajnice?

Kako piše Večernji Sauchu se sumnjiči da je koristio svoj položaj kako bi za Sandru Zeljko ishodovao povoljnije uvjete za otplatu duga Plinari. Sumnja se kako je Saucha zbog toga slao dopise Plinari. Njegova supruga danas je takve napise opovrgnula istaknuvši kako on nije znao za financijske probleme svoje tajnice.