Politika & Kriminal

Saudijska Al Arabiya objavila je nove detalje o otmici Tomislava Salopeka koji upućuju na libijske teroriste

Tvrde da je Salopeka otela skupina Jamaat Ansar al-Sunna i odvela u Libiju

FOTO: facebook

Saudijska satelitska postaja TV Al Arabiya na svom je portalu Al Arabiya.net objavila dosad nepoznate detalje o otmici hrvatskog državaljanina Tomislava Salopeka. Pozivajući se na izvore među visokim dužnosnicima egipatske vojske, obavještajne službe i ministarstva unutarnjih poslova te stručnjacima za islamističke terorističke skupine, tvrde da su otmičari, ali i osobe koje su sudjelovale u smaknuću, članovi islamističke terorističke skupine Jamaat Ansar al-Sunna iz Libije, koja je nastala u Iraku, okuplja salafiste i vehabije i dijeli ideologiju Islamske države, prenosi Večernji list.

Novinar Al Arabiye, Egipćanin Ashraf Abdulhamid koji potpisuje članak, tvrdi da je njegova istraga potvrdila da su egipatske službe ključne informacije o otmičarima dobile od vozača koji je vozio Salopeka. On je opisao oružje otmičara i rekao da su govorili kao beduini iz Libije. Abdulhamid piše da su odmah pregledane sve snimke nadzornih kamera dostupne u području otmice i da je na taj način relativno brzo otkriven automobil s osobnim stvarima Tomislava Salopeka.

Krtica je navodno dojavila o nezaštićenom vozilu

Vrijeme otmice smješta se u 22. srpnja u 7.30 na području na kojemu egipatske vlasti faktički nemaju kontrolu. Egipćani vjeruju da su otmičari imali krticu u francuskoj kompaniji CGG za koju je radio Salopek i da su tako znali vrijeme i put kretanja vozila koje su zaustavili. Dodatni detalj koji ih je uputio na taj scenarij je činjenica da Salopekovo vozilo nije imalo pratnju ni zaštitu, a ostali se strani radnici u CGG-u voze pod zaštitom.

Detalji koji ukazuju na libijsku vezu

Al Arabiya citira i egipatske obavještajce koji tvrde da teroristi iz Libije ne bi dolazili bez točnih informacija. Otmicu su, tvrde naručili članovi Islamske države s poluotoka Sinaja ali nisu sudjelovali u njoj, jer na mjestu gdje je Salopek otet tada nisu ni imali kontrolu. Potvrdu da su otmičari iz Jamaat Ansar al-Suune iz Libije pronašli su i u video snimci s porukom otmičara na kojoj je oteti Salopek, točnije na glatkom pustinjskom pijesku na kojemu kleči, a koji je karakterističan samo za Libiju.

Obračun Islamske države i predsjednika Al Sisija

Dodatni znakoviti detalji su odore otmičara, i period između otmice i objave videa koji je bio dulji od uobičajenog. “Sve to dokazuje kako je otmica bila samo dio propagande kojom teroristi žele pokazati svijetu da je Egipat nesigurna zemlja” tvrdi za Al Arabiyu egipatski stručnjak za sigurnost Khaled Okasha.

Teroristi su htjeli zavarati Egipćane

Namjera otmičara je, kaže, bila demantirati egipatskog predsjednika Al Sisija koji je baš u to vrijeme izjavljivao da je Egipat siguran. Zastava Islamske države koja je istaknuta na video snimci, navodno je trebala zavarati egipatske vlasti jer su i htjeli da Al Sisi naredi opsežnu potragu na Sinaju. Otmica i pogubljenje Tomislava Salopeka, piše Večernji list pozivajući se na izvore u egipatskoj vladi, već je izazvala određene političke posljedice u Egiptu koje bi se mogle osjećati mjesecima, a hrvatskim je dužnosnicima Egipat priopćio da je oteti Salopek u Libiji, dan prije nego je objavljena snimka smaknuća

Tragedija s mogućim političkim posljedicama

Amerikanci više ne optužuju Al Sisija da vlada zemljom poput diktatora jer smatraju da je važnije podržati ga u borbi protiv Islamske države na Sinaju, Al Sisi sada može iskoristiti ovu tragediju za još brutalniji obračun s Muslimanskom braćom, a vrlo važno će biti što će se sad odigrati između Egipta i Saudijske Arabije koja je poznati financijer Islamske države, te između Libije i Egipta.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu