Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Saudijske kompanije bilježe rekordnu dobit. Kraljevstvo to koristi za jačanje međunarodnog utjecaja

Rijad planira povećati proizvodnju i izvoz nafte te milijunska ulaganja u narednim godinama

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman arrives at the Future Investment Initiative FII conference in the Saudi capital Riyadh on October 24, 2018. - The summit, nicknamed "Davos in the desert", has been overshadowed by growing global outrage over the murder of a Saudi journalist inside the kingdom's consulate in Istanbul. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
FOTO: AFP

Kad je Saudijska Arabija objavila da će na sjeverozapadu zemlje, nedaleko od ušća u zaljev Aqaba gdje je sada gola pustinja, izgraditi novi grad Neom, u čiju će izgradnju uložiti 500 milijardi dolara, svi su zaključili kako dokoni milijarderi, potomci bijednih beduina, nemaju što raditi nego izmišljati fantazmagorije.

Projektom je predviđena gradnja pametnih kvartova, lučke i poduzetničke zone, istraživačkih centara, sportskih i zabavnih mjesta i turističkih središta. Projekt će pokriti 26.500 četvornih kilometara, uključujući industrijske i logističke zone. U novom trgovačkom i tehnološkom centru radit će 380.000 zaposlenika.

Sva energija u Neomu biti će 100 posto obnovljiva – izvori će biti solarna energija, vjetar i proizvodnja električne energije na bazi vodika – čime se osigurava ekosustav bez emisija, s pozitivnim ugljikom.

Dobit skočila za 90 posto

Najavljivali su da će u tom čudu od grada roboti raditi sve fizičke poslove, da će plaže biti obložene mrvljenim mramorom, a da će flote dronova stvarati umjetni mjesec. Neom će biti širok samo 200 metara, ali dug 170 kilometara. Imati će najdužu zgradu na svijetu, sastavljenu od dva položena nebodera i naveli su da će taj mega objekt biti dugačak, ni manje ni više, nego 160 kilometara.

Kad je objavljeno da je saudijska naftna kompanija Aramco u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila dobit od nevjerojatnih 88 milijardi dolara, više nikome nije bilo do smijeha. Samo od travnja do srpnja dobit Aramca skočila je za 90 posto i iznosila je 48,4 milijarde dolara, više nego za šest mjeseci 2021. te je premašila neto zaradu iz cijele 2020.

Nakon što je otkriveno da je druga saudijska kompanija Kingdom Holding, jedan od najvećih investitora u zemlji, ove godine uložio 364 milijuna dolara u ruski Gazprom te 136 milijuna u Rosneft i Lukoil, postalo je jasno da se Saudijska Arabija kupa u milijardama dolara te da projekt mega grada nije nikakva fantazija.

Najbrži oporavak BDP-a

Oporavak svjetskog gospodarstva od covida-19 i ruske invazije na Ukrajinu podigli su cijene nafte do astronomskih visina, pa je zbog toga došlo do nezapamćene preraspodjele svjetskog bogatstva sa svjetskih potrošača energenata na zemlje izvoznice nafte i plina. I u tomu je Saudijska Arabija najbolje prošla.

S obzirom na to da je proizvodnja saudijske nafte među najjeftinijim na svijetu, ne čudi da je Međunarodni monetarni fond predvidio rast saudijskog gospodarstva ove godine za više od 7,6 posto, što je najveći rast u svijetu.

Zahvaljujući enormnim prihodima od nafte kraljevska obitelj podigla je plaće u javnom sektoru, dodijeliti velikodušne beneficije građanima te povećati financiranje svoje snažne vojne mašinerije. Time je saudijski princ Mohammad Bin Salman dodatno ojačao svoje ionako neograničene kraljevske moći.

Jačaju politički utjecaj

Saudijski Kingdom Holding istodobno je uložio 220 milijuna dolara u Phoenix Group, britansku mirovinsku štedionicu, te 221 milijun dolara u investicijskog upravitelja M&G. Također je ulagao u Uber, Lyft, Alibabu, BlackRock TCP Capital, hotelski lanac Four Season, a posjeduje i udio u Twitteru.

Kingdom Holding je najavio da će u slijedeće tri godine u strateške projekte širom svijeta uložiti 3,4 milijarde dolara. Na taj način jačat će svoju globalnu financijsku moć, ali i politički utjecaj Saudijske Arabije.

Biden skrušeno molio

Stoga ne čudi da je saudijskom princu Muhammedu bin Salmanu u Rijad došao čak i američki predsjednik Joe Biden, koji je htio nagovoriti princa bin Salmana da prestane blisko surađivati s Rusijom u Opec+. Istodobno s jačanjem veza s Moskvom i Pekingom, Rijad je maksimalno zahladio odnose s Washingtonom.

Bila je to posljedica optužbi Joea Bidena da je princ organizirao ubojstvo saudijskog novinara disidenta Jamala Khashoggija. Biden je u međuvremenu zaboravio te optužbe pa je skrušeno molio princa Muhammedom da poveća proizvodnju nafte kako bi se smanjile cijene i inflacija.

Veći prihodi od nafte

MMF procjenjuje da će izvoznici energije na Bliskom istoku i u središnjoj Aziji ove godine ostvariti 320 milijardi dolara više prihoda od nafte nego što se prethodno očekivalo. Tijekom sljedećih pet godina kumulativni suficit mogao bi dosegnuti 1,4 bilijuna dolara.

I druge najveće naftne kompanije imale su u posljednja tri mjeseca dobit od gotovo 50 milijardi dolara. Tako je Exxon Mobile zabilježio dobit od 17,85 milijardi dolara, dok je Chevron ostvario rekordnih 11,62 milijarde dolara.

Rast proizvodnje nafte

Glavni izvršni direktor Aramca, Amin Nasser, rekao je kako očekuje da će potražnja za naftom nastaviti rasti do kraja desetljeća te da će svjetska potražnja za naftom porasti za oko 3 milijuna barela dnevno ove godine, a ukupna potražnja za naftom iznositi prosječno 100 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik nafte te trenutno proizvodi oko 10,5 milijuna barela nafte dnevno, koju velikim dijelom izvozi u Aziju i najvećeg kupca, Kinu. Potencijalno najveći proizvodni kapaciteti kraljevstva su 13 milijuna barela dnevno, a Aramco kaže da radi na tome da jednog dana dosegne tu gornju granicu.

Nasser je upozorio da imaju malo viška kapaciteta zbog dugog razdoblja niskih cijena nafte i slabog ulaganja u eksploataciju novih naftnih polja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više