Preokret u Britaniji prije parlamentarnih izbora, čini se da Laburisti stoje sve bolje

David Axelrod je sudjelovao u više od 150 izbornih kampanja

ZADNJA IZMJENA: tra 18, 2015
Foto: AFP/AFP

Kandidat Laburističke stranke, Ed Miliband, na izborima u Velikoj Britaniji je sve jači, a njegovi protivnici izgubili su sav momentum kojeg su imali. Savjetnik Laburista tvrdi da su konzervativci bili previše samouvjereni i da će ih to koštati na izborima, prenosi Guardian.

David Axelrod, dugogodišnji politički savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame, tvrdi da su konzervativci isprobavali taktike koje ne funkcioniraju i da su zbog toga često mijenjali smjer predizborne kampanje.

Axelrod, koji je pomogao Obami u obje pobjede na predsjedničkim izborima, tvrdi da su britanski birači vidjeli kako je trenutni premijer David Cameron spreman obećati sve kako bi pobijedio. Naime, na samom početku predizborne kampanje, Cameron i konzervativci su počeli s osobnim napadima na Milibanda da bi sada, pri kraju kampanje, počeli obećavati poboljšanje zdravstva.

Konzervativci su napravili veliku pogrešku kad su pokušali blatiti Milibanda, što su i sami shvatili jer su brzo odustali od toga. Kako kaže Axelrod: “Britanci su zabrinuti zbog svoje obitelji. Brinu se hoće li njihova djeca uspjeti u budućnosti, žele čuti dobre i konkretne ideje. Sve ostalo je sporedno.”

Zastrašivanje je posljednje oružje uspaničene stranke

Svoj intervju je završio upozorenjem o sijanju straha među biračima kojem pribjegavaju konzervativci. Tvrdi da je strah uvijek posljednje oružje uspaničene stranke i da kako se bliže izbori vidjet ćemo sve više pokušaja strašenja birača.

Podsjećamo, Miliband je pobijedio u četvrtak u završnoj predizbornoj TV-debati, iako nije dobio priliku odmjeriti snage s premijerom Cameronom ni s čelnikom liberalnih demokrata Nickom Cleggom.

Osmog svibnja građani Velike Britanije će na izborima pokazati jesu li do njih doprijele poruke o Milibandovom novom početku. U prilog lideru Laburista ide i situacija s one strane Atlantika. Barack Obama ostavlja Sjedinjene Države s reformiranim zdravstvom koje pokušava zaštiti najosjetljivije slojeve stanovništva ali ostaje za vidjeti vjeruju li birtanski birači novim-starim Laburistima.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program