Upravo je donesena odluka koja bi mogla spasiti grčke banke od sloma

Europska središnja banka (ECB) upumpat će 3,5 milijardi eura u sustav

ZADNJA IZMJENA: lip 19, 2015
Foto: AFP

Europska središnja banka (ECB) danas je na hitnom sastanku donijela odluku o dodjeljivanju dodatnih sredstava grčkim bankama kako bi se spriječila potpuna bankarska kriza, piše Guardian. Sastanak je počeo u podne putem konferencijskog poziva, a ugovoren je nakon što je sinoćnji neuspješni razgovor između ministara financija zemalja članica EU povećao mogućnost izlaska Grčke iz Eurozone.

Grčka ima nove zahtjeve za pomoć

Nakon što su pale teške riječi između Grčke i njenih vjerovnika, razgovor je prekinut, a europski čelnici dogovorili su hitan summit za ponedjeljak navečer. Vrijeme sastanka – samo tri dana prije zakazanog summita svih čelnika zemalja EU, određeno je zbog straha od novonastale situacije u kojoj Grci povlače svoj novac iz banaka.

Upravno vijeće ECB-a raspravljalo je o zahtjevu Banke Grčke za povećanjem likvidnosti grčkim bankama. Grci su navodno pitali – i očekivali da će dobiti – 3,5 milijardi eura pomoći. Zahtjev je pristigao dva dana nakon što je ECB Grčkoj dala 1,1 milijardu dolara. Iako se zna da je ECB Grcima odobrila pomoć, još uvijek se ne zna o kojem se iznosu radi, a glasnogovornik ECB-a odbio je dati komentar.

Povlači se novac u strahu od bankrota

Podsjetimo, Europska središnja banka upozorila je na sastanku ministara financija eurozone kako nije sigurna da će se u ponedjeljak grčke banke moći otvoriti. Naime, Grci su iz banaka od ponedjeljka povukli više od 3,2 milijarde eura, uključujući 1,2 milijarde samo u četvrtak, sve zbog straha od bankrota države.

Grčki premijer Aleksis Cipras, pak, rekao je danas da će se riješiti grčka kriza i da će se zemlja vratiti na put rasta te ostati u eurozoni. Cipras je također pozdravio planirani izvanredni sastanak na vrhu predsjednika država i vlada devetnaest zemalja eurozone koji će se održati u ponedjeljak navečer u Bruxellesu.

Jelena Tešija
Telegram autor
639 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program