Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

SDP-ov potop još je veći. Od 41 mandata koje je osvojio Restart, 9 ide koalicijskim partnerima

SDP-ovci će koalicijske mandate morati dijeliti u šest izbornih jedinica

11.12.2019., Zagreb- Davor Bernardic, predsjednik SDP-a.
 Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima SDP je doživio izborni potop. Prema posljednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva, Restart koalicija koju predvode osvojila je 41 mandat u Saboru, dok ih HDZ premoćno pobijedio sa 66 mandata.

No, od ukupno osvojenog 41 mandata Restarta, neće svi mandati ići SDP-u, nego će ih dio morati podijeliti sa svojim koalicijskim partnerima s kojima su izašli na izbore – Hrvatskom seljačkom strankom (HSS), Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU), Snagom i Građansko-liberalnim savezom (GLAS) te nezavisnim kandidatima.

SDP-u 32 mandata

Nakon te podjele SDP-u u Saboru ostaje ukupno 32 mandata. Devet mandata pripada, pak, kandidatima Restarta iz drugih stranaka. Točnije, u Sabor će tako iz I. izborne jedinice ući Anka Mrak-Taritaš (Glas), iz II. izborne jedinice nezavisni kandidat i inače bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs te iz III. također nezavisni, međimurski župan Matija Posavec.

U četvrtoj i petoj izbornoj jedinici mandate su osvojili samo SDP-ovci, dok u VI. izbornoj jedinici jedan mandat dobiva i kutinski HSS-ovac Željko Lenart. U VII. jedinici mandat osvaja njegov stranački šef Krešo Beljak. U VIII. izbornoj jedinici SDP-ovci će svoje mandate dijeliti s HSU-om iz kojeg je glasove osvojio Silvano Hrelja te s IDS-ovcima Tuliom Demetlikom, Katarinom Nemet i Marinom Lerotićem. Deveta i deseta izborna jedinica pripala je po mandatima svim kandidatima iz SDP-ove kvote.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više