SDP priznao da su dobili donacije tvrtki koje su primile pomoć države. Sad su ljutiti jer ih HDZ zbog toga proziva

Iz HDZ-a su ranije objavili kako su donacije takvih tvrtki odbili

ZADNJA IZMJENA: lip 29, 2020
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Član Središnjeg odbora HDZ-a Tomislav Ćorić danas je rekao kako je HDZ odbio donacije tvrtki koje su od države primale pomoć za radna mjesta u okviru mjera gospodarskog oporavka i pozvao SDP da učini isto, s obzirom na to da je ta stranka primila takve donacije, prenijela je Hina.

“Nedopuštene donacije za HDZ su sve one koje dolaze od pravnih osoba koje su proteklih mjeseci primale pomoć u okviru mjera gospodarskog oporavka za radna mjesta. Pozivamo sve druge stranke da idu u tom smjeru budući da smo svjesni činjenice da su neke političke opcije u Hrvatskoj primile donacije i od pravnih soba koje su bile korisnici mjera gospodarskog oporavka. Smatramo da to nije fer”, rekao je Ćorić.

SDP je, kaže Ćorić, koliko im je poznato prema javno dostupnim informacijama, primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć države. „Koliko znamo, SDP je primio takve donacije. Pozivamo ih da u predizborno vrijeme budu odgovorni i da oni isto tako takve donacije upute u proračun”, poručio je političkim oponentima. Besmisleno je, rekao je Ćorić, da neka pravna osoba koristi mjere gospodarskog oporavka predviđene za očuvanje radnih mjesta, a nakon toga uplaćuje sredstva političkim strankama za njihove kampanje. “To jednostavno nema smisla”, ustvrdio je.

‘HDZ je pravomoćno osuđen za korupciju’

Novinari su pitanje o donacijama tvrtki koje su primile državnu pomoć postavili na današnjoj SDP-ovo konferenciji za medije. Glavni tajnik stranke, Nikša Vukas, priznao je kako je takvih donacija bilo, ali ljutito je reagirao na prozivke Tomislava Ćorića. Vukas je prvo napao HDZ zbog afere Fimi medija.

„HDZ je stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju Fimi medije jer su kažnjeni za 60 milijuna kuna i svojom sivom eminencijom i neovisnosti pravosuđa taj je postupak vraćen na prvostupanjsku. Mi u SDP-u nikad nismo torbarili, naši blagajnici i tajnici nisu mijenjali iskaze, nismo bili na sudu. Imalo smo jednu presudu koja je odmah bila čudna i koju smo platili i riješili. Branko Bačić je sam rekao da je igrom slučaja par stotina tisuća eura našao u sefu i to je zadnja stranka koja nama može reći što mi radimo“, kazao je Vukas.

Sve donacije vide se na internetu

Potom se osvrnuo na donacije koje je dobio SDP. „Mi smo od d.o.o.-a sve zajedno dobili 96 tisuća kuna, niti jedna donacija nije preko 20.000 kuna i nije na nama da određujemo tko će dati kakvu donaciju. Bi li tvrtke koje su ušle u sustav potpore države trebale davati donacije? Vjerojatno ne bi. Ali mi smo u kampanji i ja uopće te firme ne poznam. Tko je donirao je donirao, sve je eksplicite jasno. Uvijek vam poruku šalje lopov”, kazao je glavni tajnik SDP-a.

Vukas je HDZ više puta nazvao zločinačkom organizacijom, i poručio da je vlast tvrtkama koje su dobile državnu pomoć doniranje trebala zabraniti zakonom. „I sad će oni nama postavljati pitanje je li SDP-u netko donirao pet ili deset tisuća kuna. Trebali su napraviti zakon i mi bismo ga poštivali. Cjelokupne donacije će u trošku naše kampanje biti pet posto. I sad su nama došli izvući nešto što je javno i transparentno na internetu. Donatori su svi na internetu, neka ljudi pogledaju i vide“, kaže Nikša Vukas.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2132 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program