Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal SDP želi svoje eurozastupnike natjerati da, zbog Šuice, glasuju protiv cijele Komisije; evo zašto je to bedasto

Troje eurozastupnika bilo bi i protiv Timmermansa, kojeg je SDP snažno podržavao, i još devet povjerenika iz svoje grupacije

FOTO: Vjekoslav Skledar

Imenovanje HDZ-ove Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije moglo bi, sasvim neočekivano, postati problem za SDP. Zastupnici najjače oporbene stranke u Saboru traže od svojih kolega u Europskom parlamentu da glasuju protiv Šuice, odnosno protiv cijele Europske komisije, izvijestio je Večernji list. O novom sazivu Komisije trebalo bi se glasovati na plenarnoj sjednici EU parlamenta 23. listopada.

Eurozastupnici glasuju o cijeloj Komisiji, a ne pojedinačno o povjerenicima. Ako bi SDP-ovi Biljana Borzan, Tonino Picula i Predrag Fred Matić htjeli glasovanjem izraziti neslaganje s imenovanjem HDZ-ove kandidatkinje, to bi SDP-ov trojac dovelo u doista nezgodnu poziciju.

Glas protiv Timmermansa

Glas protiv Šuice značio bi da su glasovali i protiv, primjerice, budućeg izvršnog potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa. Uoči svibanjskih izbora za Europski parlamenta, vodstvo SDP-a zadovoljno je paradiralo s Timmermansom po Rijeci, hvaleći njegove osobne i profesionalne kvalitete.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tada je biranim riječima opisivao Timmermansa. Kako stoji na stranicama stranke, za Nizozemca je govorio da je čovjek koji je svojim radom, životnim iskustvom i predanošću idealima dokazao kako se živi socijaldemokracija. „Važno je da na čelu EU imamo borca za slobodu, borca za pravednost i jednakost i borca protiv diskriminacije”, zborio je Bernardić.

Kako objasniti kolegama

OK, Timmermans nije uspio doći na čelo Komisije, ali će u novom sazivu ipak imati vrlo visoku funkciju, jednog od troje izvršnih potpredsjednika. Eurozastupnici SDP-a teško bi mogli suvislo objasniti ostalim kolegama, pogotovo u svojoj političkoj grupaciji, zašto su bili protiv čovjeka koji „živi socijademokraciju”. Uostalom, osim protiv Timmermansa, glasovali bi zapravo protiv još čak devet povjerenika iz političke grupacije kojoj pripada SDP.

To bi im, kako je uočio Večernji, moglo umanjiti utjecaj unutar grupacije europskih socijalista, druge po snazi u Europskom parlamentu. Istina, troje zastupnika – koliko ih sada u Strasbourgu ima hrvatska oporbena stranka – brojčano ne predstavlja neku posebnu silu (u njihovoj grupaciji ukupno su 154 zastupnika, a u cijelom parlamentu trenutno 748).

Ali, Biljana Borzan je, primjerice, potpredsjednica kluba zastupnika, koju su europski socijalisti krajem rujna zadužili za ekonomski resor. Ona bi, dakle, trebala raditi na prioritetima grupacije kad se budu donosili propisi i strategije iz tog sektora.

Je li SDP iskoristio svoje veze?

Prema neslužbenom tumačenju koje je Večernji list dobio iz stranke zbog čega bi njihovi eurozastupnici trebali glasovati protiv Komisije, razlog je taj što bi SDP na domaćoj političkoj sceni htio izbjeći situaciju da mora objašnjavati zašto je podržao Dubravku Šuicu. Ta je želja legitimna, ali se nameće pitanje zašto stranka, koja sasvim sigurno mora imati veze u europskoj grupaciji, nije onda pokušala zaustaviti Šuičino imenovanje u ranijim fazama. Ili, ako je možda pokušala, zašto u tome nije uspjela.

SDP-ovci zamjeraju HDZ-ovoj kandidatkinji što, prema njihovom mišljenju, nije jasno odgovorila na pitanja o svojoj imovini. Njezina izjava o financijskim interesima – kako smo već pisali, krnji popis koji je standardiziran na razini EU-a – nije bila sumnjiva Odboru za pravna pitanja, koji je prva europska adresa na kojoj se provjeravaju budući povjerenici. Taj je odbor, zbog sumnje u sukob interesa, odbio dva kandidata, iz Rumunjske i Mađarske.

Na strani krajnje desnice

Sljedeća stepenica na kojoj je SDP mogao nešto učiniti, ako smatraju da Šuica ne može biti imenovana na europsku dužnost, bila su trosatna saslušanja pred nadležnim odborima EU parlamenta. U svim tim tijelima sjede zastupnici iz grupacije europskih socijalista, ali pitanje o imovini Šuici je postavio samo nezavisni zastupnik iz Njemačke. Stoga nije jasno je li hrvatska oporbena stranka pokušala iskoristiti svoje veze i utjecaj među europskim socijalistima da snažnije nametne pitanje imovine, koje smatra spornim.

Kada je Frans Timmermans prije nepunih pet mjeseci bio u Rijeci, tada kao tzv. Spitzenkandidat europskih socijalista, pred novinarima se vrlo otvoreno izjasnio protiv bilo kakve suradnje s krajnjom desnicom. Naravno da SDP ne zaziva niti potiče suradnju svojih zastupnika s esktremnim desničarima. Ali, ako bi središnjica stranke doista tražila od Borzan, Picule i Matića da glasuju protiv Komisije – što zasad nije službeno potvrđeno, jer se iz SDP-a na tu temu još nisu oglasili – posljedica bi mogla biti upravo to: da se troje SDP-ovih eurozastupnika nađe na istoj strani upravo s krajnjom desnicom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više