Sedam država želi Hrvatskoj prodati borbene avione. Među njima je i Izrael, koji ponovno nudi F-16

Hrvatska je već ranije odabrala izraelski F-16 Barak, no SAD je zabranio prodaju

ZADNJA IZMJENA: ruj 25, 2019

Sedam država nudi Hrvatskoj borbene avione, objavio je u srijedu Jutarnji list, ističući da je najveće iznenađenje Izrael koji ponovno želi ponuditi F-16 Barak. Riječ je o avionu koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali je zbog odbijanja SAD-a da Izraelu da dozvolu za prodaju, cijeli posao propao. No, ovoga puta, prema informacijama Jutarnjeg lista, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao.

Ostale zemlje koje su zasad iskazale interes za natječaj su Italija, Francuska, SAD, Švedska, Norveška i Danska. Ovih sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su spremne javiti se na natječaj sa šest različitih modela aviona.

Tražit će ponude i za rabljene i za nove avione

Prema najavama člana Povjerenstva Roberta Kopala, savjetnika premijera Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih natjecatelja tražiti ponude i za rabljene i za nove avione koji će onda biti posebno ocjenjivani. Tome su se, kako doznaje Jutarnji list, prilagodile i države zainteresirane za natječaj.

Uz već spomenuti rabljeni izraelski Barak, Francuska je spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila rabljeni Eurofighter, SAD Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione – F-35 i F-16 Block 70/72. Švedska bi se na natječaj javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim rabljenim avionima F-16. Izvori Jutarnjeg lista tvrde kako su malo iznenađeni da interes nije iskazala i Grčka sa svojim rabljenim F-16, piše Jutarnji list, navodeći kako je moguće da do sjednice Povjerenstva interes iskaže još neka država.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program