Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sedam najvažnijih zakona koji su stupili na snagu 1. siječnja 2016.

Od danas vam treba energetski certifikat i za iznajmljene nekretnine

11.11.2014., Zagreb - Novcanica od 200 kuna. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

S novom godinom na snazi će biti novi zakoni koji će dodatno novčano opteretiti građane, a promjena koja može rasteretiti kreditom opterećene građane jesu manje kamate na kredite koje padaju već treću godinu zaredom, javlja Večernji list. Ovo su najvažnije zakonske promjene koje nas čekaju u 2016. godini.

1. Oporezivanje kapitalne dobiti po stopi od 12 posto.

Građani koji početkom sljedeće godine kupe neke dionice pa ih tijekom godine prodaju i na tome zarade do kraja siječnja 2017. morat će platiti porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto uvećano za prirez. Porez neće platiti ako su dionice kupili ove godine ili ako od iduće godine kupljene dionice drže najmanje tri godine.

2. Prijava poreza na dohodak

Na temelju izmjena Zakona o porezu na dohodak građani koji su računali na povrat preplaćenog poreza više neće morati do kraja veljače Poreznoj upravi predati ili poslati godišnju prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu, nego će od sada to raditi Porezna uprava, ali samo za građane koji primaju dohodak od nesamostalne djelatnosti. Obveza i dalje ostaje za osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti.

3. Izmjene Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave

Prihod od poreza na dohodak zajednički je prihod države i lokalnih jedinica, a od iduće bi godine 35 gradova i općina s brdsko-planinskih područja trebalo dobiti nešto više od tog poreza, godišnje oko 58 milijuna kuna, dok bi županije u kojima se one nalaze dobile 12,5 milijuna kuna manje.

4. Novi zakon o osiguranju

Zakon propisuje nova pravila solventnosti, nadzora i upravljanja rizikom, uvodi novosti izvještavanja… Do sada su društva za zastupanja u osiguranju mogla u stanicama za tehnički pregled obavljati samo osiguranje od nezgode i osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, a ubuduće će dodatno moći obavljati i osiguranja cestovnih vozila, robe u prijevozu, troškova pravne zaštite te osiguranje pomoći, odnosno asistencija.

5. Zakon o stečaju potrošača, poznat i kao zakon o osobnom bankrotu

Prezaduženim građanima može omogućiti novi početak i kontroliranu otplatu njihovih dugova i potraživanja. Cilj je poštenog potrošača osloboditi od obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima. Poštenje potrošača utvrđuje sud, uzimajući u obzir ponašanje potrošača prije podnošenja prijedloga za otvaranje postupka stečaja te njegovo ponašanje tijekom sudskoga postupka i razdoblja provjere ponašanja.

6. Manje kamate na kredite

Od sljedeće godine sve vodeće banke najavile su manje kamate na kredite i to će biti tri pune godine trenda pada kamata na domaćem tržištu.

7. Energetski certifikat za iznajmljene nekretnine

Svaka zgrada stambene i poslovne namjene ukupne površine veće od 50 m2 ili njen posebni dio koja će se iduće godine iznajmljivati, davati u najam ili davati na leasing treba imati energetski certifikat, isto što je prije nekoliko godina uvedeno kao obveza pri prodaji nekretnine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više