Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal 7 reformi na kojima MOST inzistira (i koje su uvjet za potporu SDP-u ili HDZ-u)

U slučaju suradnje sa SDP-om, Zoran Milanović neće više moći biti premijer

FOTO: PIXSELL

Božo Petrov, čelnik MOST-a, izjavio je kako će razgovori s HDZ-om i SDP-om oko eventualne suradnje započeti već ovog tjedna. Petrov je više puta naglasio kako bez reformi koje MOST zahtijeva neće dati potporu ni ljevici ni desnici.

Papir s zahtjevima je već spreman, a ono što u njemu piše neće oduševiti ni HDZ, ni SDP. 24 sata piše kako bi cijena koalicije sa SDP-om kojem je MOST navodno bliže, bila odlazak Zorana Milanovića s mjesta premijera.

Ovo je 7 velikih reformi na kojima će MOST inzistirati. HDZ i SDP neće imati previše izbora, ukoliko žele biti u novoj vladi.

1. Regije i ukidanje općina

Sadašnji teritorijalni ustroj s 556 općina i gradova te 20 županija je neodrživ. Općina mora imati minimalno 5000 stanovnika. Manje će se morati pripojiti većima. Umjesto županija, 4-5 regija s po pola milijuna stanovnika.

2. Pošteniji izborni sustav

Svaki glas mora jednako vrijediti. Biralo bi se umjesto 140 zastupnika njih 110. Izborne jedinice po regijama u kojima se bira 50 i 60 zastupnika. Ustavni referendum o tome treba li ukinuti pravo glasa dijaspori.

3. Rezanje poreza

Rezanje poreza, pa čak i ako prodube rupu u proračunu. Time će se potaknuti gospodarstvo. Treba imati samo četiri poreza: na plaću, PDV, onaj kojim se stimulira i onaj kojim će se jače oporezovati bogatstvo.

4. Kontrola i efikasnost javne uprave

Provesti za sve službenike testove znaju li na mjestu raditi. One koji ne odgovaraju kriterijima, otpustiti ili premjestiti. Zapošljavanje samo natječajima po struci. Ravnateljima mandat na pet godina da ih politika ne smjenjuje.

5. Veća izdvajanja za mirovine

PXL_091115_12123619
Božo Petrov i Drago Prgomet žele mirovine u iznosu od 60-70 posto prosječne plaće PIXSELL

Umjesto pet posto, za drugi mirovinski stup izdvajati iz plaće šest posto. Dizati postotak svake godine za jedan posto ako BDP raste više od dva posto godišnje. Mirovine moraju biti 60-70 posto prosječne plaće, a ne 40 posto.

6. Povećanje novca i ovlasti USKOK-a i DORH-a

Uvesti elektroničke spise u sudstvo. Rad sudaca provjeravati svake godine i micati one koji ne rade dobro. Više novca i ovlasti dati DORH-u i USKOK-u, a uvesti i kazneno djelo “ometanja pravde”. Promjena ovrha.

7. Kazne poslodavcu za neisplatu plaća

Ako poslodavac ne isplati plaću dva mjeseca, država preuzima isplatu neto plaća radnicima, ali u tvrtku stižu dva nadzornika na tri mjeseca. nakon tog roka oni odlučuju hoće li tvrtka u stečaj ili dalje raditi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više