Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sedmi dan potrage za Matejem. Taksist koji ga nije pustio u auto dao izjavu; pronađeni tragovi narkotika

Potraga za mladićem iz Splita ušla je u sedmi dan

Prošlo je sedam dana od nestanka dvadesetsedmogodišnjeg Splićanina Mateja Periša, koji je došao s društvom u Beograd dočekati Novu godinu. U glavnom gradu Srbije traje danonoćna potraga na kopnu, Savi i Dunavu. Analiziraju se snimke nadzornih kamera koje je policija izuzela i provodi se vještačenje DNK profila s mjesta gdje je Periš viđen zadnji puta.

Prema svjedočenju njegovih prijatelja, Periš je posljednji puta viđen 31. prosinca oko 2:30 ujutro u noćnom klubu Gotik u Beton hali, nakon čega mu se gubi svaki trag. U posljednja 24 sata mediji su otkrili neke nove detalje o slučaju koji je potresao regiju.

Matejeva djevojka kaže da se nije drogirao

Istupila je Periševa djevojka, koja je razgovarala s novinarom srpskog Kurira. Prema njenim riječima, Periš i njegovo društvo su doček Nove godine planirali mjesecima. U Beograd je Periš otišao s troje prijatelja koje je poznavao još od osnovne škole, no djevojka kaže kako nije znala da će im se pridružiti i ostala trojica. Ona je, ističe, poznavala samo prvu trojicu.

U razgovoru s novinarima rekla je kako ne gubi nadu da će Mateja pronaći, i isključila svaku mogućnost povezivanja Mateja s bilo kakvom nedopuštenom supstancom. Kaže da Matejeva majka i dalje ne gubi nadu da će mladić biti pronađen.

Otac je dao svoj DNK na analizu

Matejev otac Nenad Periš sastao se jučer s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji, Hidajetom Biščevićem, koji je istaknuo kako još postoji nada da će mladi Splićanin biti ubrzo pronađen. Naglasio je da srpska i hrvatska policija kvalitetno surađuju u istrazi. Nenad Periš je otkrio da je beogradskim stručnjacima dao uzorak za DNK analizu.

Pronađen je taksist

Prema rekonstrukciji događaja temeljene na snimkama s nadzornih kamera, sumnja se da je Matej u noći nestanka tijekom samo sat vremena pretrčao više od kilometra, prije nego što je. Pojavila se i snimka koja, prema nekim tumačenjima, prikazuje kako po Savi pluta beživotno tijelo, no Matejev otac je rekao kako je uvjeren da na snimci nije njegov sin, te da snimka nije autentična.

Kao što se već pisalo, nadzorne kamere sa Savske promenade ulovile su muškarca za kojeg se sumnjalo da bi mogao biti Matej. Snimljen je kako u 1:47 ujutro trči prema Beogradu na vodi, a nekoliko trenutaka kasnije na snimci se vidi kako razgovara s taksistom u Karađorđevoj ulici. Riječ je o jedinoj snimci s nadzorne kamere na kojoj je otac bez zadrške prepoznao Mateja. Policija je pokrenula potragu za taksistom, a on je, tvrdi Matejev otac Nenad, u međuvremenu pronađen.

Informer je došao do izjave taksista, ali za sada nije poznato jesu li uistinu razgovarali s njime ili su došli u posjed iskaza danog policiji. “Ugledao sam mladića bez jakne, samo u majici, kako trči posred ulice i prilazi mom automobilu. Prišao je, uhvatio bravu i cimao je, pokušao je da uđe u vozilo, ali nije uspio jer sam zaključao vrata. Djelovao mi je potpuno pogubljeno i dezorijentirano, bio je van sebe. Viknuo sam mu da već imam zakazanu vožnju i produžio sam. Ne znam što se dalje dogodilo s njim… Mogu samo reći da ga iz straha ne bih primio u auto čak i da sam bio slobodan”, priznaje taksist, a prenosi Informer.

Na spornoj snimci Matej nije protrčao dva puta

Jedna od snimki koje su kružila medijima je ona na kojoj se vidi kako mladić u majici s kratkim rukavima trči u jednom smjeru Travničke ulice, da bi nakon par sekundi u suprotnom smjeru protrčao mladić sličnog izgleda i djevojka u bijeloj jakni ili džemperu. Blic je pisao kako je riječ o dva različita mladića. Jedan je Matej Periš koji trči na početku snimke, dok drugi mladić nema nikakve veze sa slučajem nestanka, kao ni djevojka koja je bila u njegovoj pratnji. Oni su se u ulici zatekli slučajno, nekoliko sekundi nakon Periša, tvrdi taj list.

Mobitel još uvijek nije pronađen

Plovila riječne policije i dalje patroliraju Savom između tramvajskog i Brankova mosta u Beogradu, budući da je to područje najizvjesnije kao mjesto Periševog nestanka. Tamo je, naime, zadnji puta zabilježen signal s mobitela, ali i snimke s kamera smješta mladića na to mjesto. Policija je za sada uspjela rekonstruirati sve bazne stanice na kojima je bio lociran Matejev mobitel, te položaje s kojih su primane i slane poruke i pozivi. Prema onome što se za sada zna, mobitel i dalje nije pronađen.

Prijatelji kažu da nije bilo problema

Za srpski Alo govorio je jedan od Periševih prijatelja. Rekao je kako Periš nije nikada volio naglo ulaziti u more, stoga ga je snimka na kojoj se vidi da netko nalik njemu usred noći ulazi u Savu začudila. “Svi Matejevi prijatelji koji su bili u Beogradu ispričali su da je sve bilo u apsolutnom redu, nikakve svađe ni sukoba nije bilo. U klubu su upoznali ekipu iz Zadra, koju su častili pićem, provod je bio odličan sve dok Matej nije nestao. Danima pokušavam rekonstruirati što se moglo dogoditi”, ispričao je.

Ranije su se pojavljivale anonimne tvrdnje kako je bilo incidenata u klubu između Matejevog društva i jednog društva iz Zadra. Međutim, to su nisu informacije koje su mediji dobili od osoba koje su bila u noćnom klubu, već saznanja iz druge ruke. Službena policijska verzija priče glasi da Perišev nestanak nema veze s nasiljem ili nekakvim incidentom.

“Gledao sam snimke u medijima i šokiran sam, jer Matej nikada nije volio direktno ulaziti u vodu. Usred ljeta ulazio bi postupno i močio se, svi smo mu se uvijek smijali zbog toga i govorili mu da je kao neka baba”, dodao je prijatelj.

Ponovno se oglasio i otac

HTV-ova novinarka Marina Gantar razgovarala je s ocem Mateja Periša, Nenadom. Otac kaže kako su ga zvali iz ureda dogradonačelnika grada Beograda nudeći mu pomoć u smještaju, kao i svaku drugu potrebnu pomoć. Periš im je zahvalio, a zahvalio je i svima drugima koji nude pomoć i suosjećanje.

Prilikom razgovora za HTV, zamolio je medije da ne manipuliraju snimkama nadzornih kamera, kao i da ne manipuliraju s njegovom obitelji, naglasivši da je to i u interesu istrage. Gantar je izvijestila kako i danas potraga neumorno traje, premda se danas u Srbiji slavi Badnjak po Julijanskom kalendaru.

Šef sindikata policije tvrdi da su konzumirali drogu

Danas se oglasio predsjednik sindikata Policije Srbije Veljko Mijailović, koji je za srpske medije otkrio kako su kod grupe iz Splita pronađene nedozvoljene supstance. Izjavio je također kako je društvo od dolaska u Beograd 30. prosinca oko 18 sati počelo konzumirati alkohol i opijate, što se nastavilo kroz cijelu večer. Mijailović je i rekao kako sumnja da je društvo konzumiralo razne opijate, među kojima je najopasniji speed.

“Možete misliti kako je to utjecalo na njihova tijela, alkohol i narkotici. Matej je negdje oko 1.40 ustao i naglo izašao van. Činjenica je da njegovi prijatelji skoro sat vremena nisu primijetili da ga nema, a nestanak su prijavili sutradan popodne. Mi smo našli tragove u kombiju u kojem su došli iz Hrvatske, kao i u smještaju u Beogradu. Oni su konzumirali drogu, nevjerojatno sva sedmorica. Tu drogu su donijeli sa sobom”, izjavio je Mijailović.

Periš je bio potresen zbog smrti prijatelja?

Mijailović je također otkrio kako sumnja da je Periš u Beogradu bio potresen smrću prijatelja, koji je umro prije mjesec i pol dana. Policija tu činjenicu, kaže Mijailović, ne može zanemariti.

Beogradski tužitelj kaže da smo oni daju točne informacije

Za agenciju Tanjug oglasio se beogradski tužitelj Nenad Stefanović. Stefanović je istaknuo kako Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Više javno tužiteljstvo u Beogradu jedini daju i davat će službene informacije o potrazi za nestalim Perišem, te da su sve druge informacije koje se pojavljuju u medijima nepotvrđene. Kaže kako tužiteljstvo surađuje s MUP-om, te aktivno usmjerava potragu za nestalim mladićem.