Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef američke diplomacije i ministar obrane posjetili Kijev, obećali stotine milijuna dolara vojne pomoći

Ukupan iznos koji će SAD uložiti u obranu Ukrajine popeo se na 3,7 milijardi dolara

Šef američke diplomacije i ministar obrane obećali su u službenom posjetu Kijevu povratak američkih diplomata u Ukrajinu i izvijestili o dodatnoj financijskoj pomoći, istaknuvši bitku u Donbasu”, objavio je dužnosnik State Departmenta. Blinken i Austin doputovali su u Kijev u nedjelju, kopnenim putem preko Poljske, i sastali se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i ostalim vodećim ukrajinskim dužnosnicima, rekao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta.

Nije želio otkriti detalje puta i zaštitnih aranžmana, a zahtjevi medija da prate Blinkena i Austina u Kijevu odbijeni su iz sigurnosnih razloga. Novinari su obaviješteni o posjetu pod uvjetom da izvješća ne objavljuju prije izlaska američkih dužnosnika iz Ukrajine. Kijev je proteklih tjedana posjetilo nekoko zapadnih čelnika, a neke su zemlje ponovo otvorile i veleposlanstva. Washington se odlučio za oprez zbog sporadičnih ruskih napada na zapadni dio Ukrajine, napominje Reuters.

Američki diplomati se vraćaju u Ukrajinu

Informaciju o posjetu u javnost je na kraju pustio ukrajinski predsjednik, i to u subotu, a američki dužnosnici ističu da su tu mogućnost uračunali u planove o osiguranju, dodavši da nije omela posjet. Plan je bio da sastanak američkih dužnosnika i ukrajinskog predsjednika, ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, ministra obrane Oleksija Reznikova i drugih dužnosnika traje oko 90 minuta.

Blinken i Lloyd najavili su povratak američkih diplomata iz Poljske, kamo su prebačeni nakon početka ruske invazije, u Ukrajinu. Za početak će u idućem tjednu putovati svakoga dana u Lviv, uz ubrzane planove povratka u misiju u Kijevu, rekao je dužnosnik State Departmenta. “Ništa ne može zamijeniti dijalog licem u lice, a tu je i simbolika povratka u zemlju”, brifirao je novinare u Poljskoj pod uvjetom da ostane anoniman.

Biden imenuje novu veleposlanicu

Dodao je i da će predsjednik Joe Biden u ponedjeljak i službeno imenovati Bridget Brink, sadašnju veleposlanicu u Slovačkoj, veleposlanicom u Ukrajini. Tako će popuniti mjesto koje je bilo ispražnjeno više od dvije godine. Blinken i Austin izvijestili su Zelenskog i o više od 322 milijuna dolara američke financijske pomoći za obranu Ukrajine, čime se njezin ukupni iznos penje na oko 3,7 milijardi dolara, naveo je američki dužnosnik u Poljskoj.

“To će Ukrajini osigurati potporu za njezine potrebe, posebno za bitku u Donbasu”, dodao je. “Pomoć će istodobno ukrajinskim oružanim snagama omogućiti prijelaz na sofisticiranije oružje i sustave protuzračne obrane, u osnovi kompatibilne s onima NATO-a”. Gotovo 400 milijuna dolara za obranu dobit će i 15 drugih zemalja u regiji srednje i istočne Europe i na Balkanu, naveo je neimenovani američki dužnosnik.

Uoči posjeta Blinken je u petak razgovarao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antonijom Guterresom radi koordinacije posjeta čelnika UN-a Moskvi i Kijevu, dodao je. Američki ministar obrane otputovat će sada, po njegovim riječima, u Njemačku gdje će u zračnoj bazi u Rammsteinu organizirati sastanak s kolegama iz više od 20 zemalja i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o obrambenim potrebama Ukrajine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više