Politika & Kriminal

Šef Civilne zaštite: 'Ne smije se događati da organizatori koncerata ne provjeravaju imaju li svi covid potvrde'

'Koliko dobro provjeravaju toliko će im događaji duže trajati', rekao je Trut

FOTO: N1

Unatrag tjedan dana u Hrvatskoj je provedeno 14.500 nadzora poštivanja epidemioloških mjera i zabilježeno je tek 25 slučajeva njihovog kršenja. Izjavio je to tijekom svog gostovanja na N1 Televiziji ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut.

“Primjećuju se kršenja mjera i to se sankcionira. Kod onih koji pokušavaju kršiti pravila svaki nastoji izbjeći normalno ponašanje, ali to nije u velikoj mjeri. Unatrag tjedan dana proveli smo 14.500 nadzora i odredili smo negdje 25 različitih kazni. To nije veliki broj”, kazao je Trut.

Kontrola covid potvrda

Govoreći o Covid potvrdama, a vezano uz primjere u Nizozemskoj gdje su ljudi s jednog koncerta koji su imali potvrde zaraženi, Trut je kazao kako te potvrde “neće spriječiti da zaraze bude manje”, ali da odgovornost mora biti na svima nama”. Na pitanje na kome je točno odgovornost u Hrvatskoj kada se kontroliraju potvrde, Trut je kazao kako nadzor provode civilna zaštita, inspekcija i policija. No i da je najveća odgovornost na osobama koje organiziraju događanja.

Na konstataciju novinarke da na nekim koncertima na kojima je boravila nitko nije ni tražio covid potvrde, ali da je nisu pitali ni kada je kupovala karte za koncert, Trut je kazao kako toga ne bi smjelo biti. “Svi su dužni provjeravati. Koliko dobro provjeravaju toliko će im događaji duže trajati. Ako netko primijeti da nadzora negdje nema može pozvati inspekciju”, rekao je te dodao kako bi oni koji prodaju karte trebali od posjetitelja tražiti covid potvrde.

Kako s britanskim turistima?

Trut se osvrnuo i na činjenicu da Britanija, u kojoj se zaraza brzo širi, otvara svoja vrata te da će i odande dolaziti turisti. “Mi ćemo iz Stožera stvoriti uvjete da mogu doći samo oni koji mogu potvrditi da su zdravi i da ne prenose bolest na turiste i drugo stanovništvo. Za one za koje se ustanovi da su pozitivni, ili se stavljaju u karantenu ili se vraćaju u svoje zemlje. Uvjete koje treba zadovoljiti na granici moraju zadovoljiti svi, pa tako i Britanci”, rekao je Trut.

Dodao je i kako ne vjeruje da će doći do “crnog scenarija” prema kojem će nam turistička sezona biti kraća zbog širenja zaraze.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu