Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef covid odjela u Rijeci: 'Pacijenti su sve mlađi, nedavno smo izgubili ženu od 33 godine'

Dr. Grubešić kaže i da unatoč velikom rastu brojki novozaraženih, rast hospitaliziranih pacijenata postoji, ali zasad nije eksponencijalan

Novouređeni prostori Hitne pomoći KBC Rijeka 13.07.2018., Rijeka - Novouredjeni prostori Hitne Pomoci Kbc Rijeka na lokalitetu Susak. 
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Pacijenti na covid odjelu u KBC- u Rijeka sve su mlađi, tvrdi voditelj odjela, dr. Aron Grubešić. Tako više nije rijetkost bolničko liječenje pacijenata mlađih od 30 godina, dok se prosječna dob hospitaliziranih s dijagnozom covida-19 u riječkom KBC-u trenutačno kreće oko 60 godina, rekao je za Novi list.

“Primjerice, nedavno smo zbog covida-19 izgubili mladu ženu koja je bila 1988. godište i koja je u bolnicu došla u jako teškom stanju te preminula na Hitnom traktu”, upozorava Grubešić, koji unatoč ovako ekstremnim slučajevima ističe nisku smrtnost od posljedica covida-19 u tamošnjoj bolnici, kao i nizak udio pacijenata u ukupnom broj hospitaliziranih koji se liječe uz pomoć respiratora.

Prema riječima dr. Grubešića, unatoč velikom rastu dnevnih brojki novozaraženih, rast hospitaliziranih pacijenata u riječkoj bolnici postoji, ali on zasad nije eksponencijalan.

Dobar odaziv na cijepljenje u županiji

Kaže, dijelom je to povezano i s dobrim odazivom na cijepljenje građana u Primorsko-goranskoj županiji.

“Naime, iako prema sekvenciranim slučajevima još uvijek nemamo potvrdu o prevlasti omikrona među zaraženim koronavirusom, mi u bolnici možemo reći da je on počeo prevladavati, što nam dokazuju dva pokazatelja. Prvi je taj da imamo nikad manji broj cijepljenih osoba među hospitaliziranim pacijentima, a čiji se broj sad kreće između 10 i 15 posto ukupnog udjela. Činjenica je da se ljudi zaražavaju, ali ne završavaju na bolničkom liječenju”, rekao je za Novi list.

Govoreći o malom udjelu hospitaliziranih pacijenata kojima je potreban respirator, dr. Grubešić tvrdi da je to rezultat i korištenja neinvazivne ventilacije u KBC-u Rijeka. “Primjerice, trenutačno od 124 hospitalizirana bolesnika, imamo devetero bolesnika koji se liječe na respiratoru, gdje smrtnost u pravilu iznosi između 40 i 50 posto”, ističe.

Nema pacijenata koji su primili tri doze cjepiva

Voditelj riječkog covid-odjela nada se da će peti val ondje rezultirati manjim brojem hospitalizacija nego što je to bio slučaj u prethodnim valovima zaraze. Sadašnje brojke novozaraženih, kaže, na bolnički sustav trebale bi se reflektirati najkasnije za dva tjedna. Dr. Grubešić ističe važnost cijepljenja i činjenicu da cijepljene osobe imaju znatno blažu kliničku sliku. Napomenuo je da u ovom trenutku u riječkoj bolnici nema pacijenata koji su primili tri doze cjepiva.

Komentirao je i lijek protiv koronavirusa koji se od kraja prošle godine primjenjuje u hrvatskim bolnicama, pa tako i u riječkoj. Dosad ga je u riječkom KBC- u primilo 15 bolesnika. “Radi se o imunokompromitiranim bolesnicima i zasad ni u jednom slučaju nismo imali razvoj težih oblika bolesti”, rekao je dr. Grubešić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu