Politika & Kriminal

Glavni državni odvjetnik potvrdio da spisa o aferi u kojoj se spominje i Brkić više nema u državnom odvjetništvu

Dražen Jelenić obratio se novinarima nakon Odbora za nacionalnu sigurnost

Maloprije je završila sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koju je zbog posljednje afere Milijana Brkića sazvao šef Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić.

Nakon sjednice novinarima se obratio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić koji na pitanje zašto DORH već dva dana šuti o ovoj aferi, rekao kako je “želio biti odgovoran prema javnosti”.

Svjedoci nisu ponovili saznanja pred sudom

Kaže kako su 2011. ispitali sve svjedoke u tom slučaju i da se radi o osobama koje su policiji iznijele “svoja neformalna saznanja”. No, kaže, to nisu ponovili u istražnom postupku, pred sucem, pa njihova saznanja nisu mogla biti dokaz u kaznenom postupku.

Na pitanje je li se onda nastavilo s drugim radnjama, Jelenić je rekao: “Da bih mogao odgovoriti na ovo pitanje, probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer njega u ovom trenu u Općinskom državnom odvjetništvu nema.”

“Ja nisam bio upoznat s tom problematikom jer je provjerama na višim državnim odvjetništvima Županijskom državnom odvjetništvu i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske utvrđeno da Općinsko državno odvjetništvo nije izvijestilo svoje nadređene”, rekao je Jelenić i dodao kako 2011. nije bilo nikakvog zataškavanja.

‘Ne postoje sankcije za curenje informacija’

Nije mogao reći je li u službenoj dokumentaciji spominjano ime Milijana Brkića, a ne zna ni je li Brkić dao iskaz. “Svi oni koji trebaju dati iskaze, vjerojatno će biti pozvani da daju iskaze onda kad bude poznato da je to za proces istrage najbolje”, rekao je Jelenić.

Kaže i kako ne postoje nikakve sankcije za curenje informacije pa ih se zato i može naći u medijima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu