Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef Europskog vijeća Tusk žestoko napao poljske vlasti; optužuje ih da rade u interesu Kremlja

Donald Tusk obrušio se na poljsku stranku Pravo i pravda na Twitteru

Former Polish Prime Minister and European Council President Donald Tusk (C), Polish Defence Minister Antoni Macierewicz (L) and Deputy Prime MInister Mateusz Morawiecki (R) attend ceremonies on Poland's Independence Day on November 11, 2017 in Warsaw, Poland.
Donald Tusk was back in his homeland on November 11, 2017 to attend a ceremony marking Poland's independence day, at a time when the governing conservatives have been increasingly at odds with Brussels. / AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
FOTO: AFP

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk obrušio se na vlasti u Poljskoj. Stranku Pravo i pravda, koja je u Poljskoj na vlasti, optužio je da radi u interesu Rusije i Kremlja. Ovakav neposredan napad jednog od čelnika Unije na zemlju članicu nema presedana.

“Oštar sukob s Ukrajinom, izolacija unutar Unije, zatiranje vladavine prava i nezavisnog sudstva, napad na nevladin sektor i slobodne medije. Strategija Prava i pravde ili plan Kremlja? Preslično za miran san”, napisao je Tusk na Twitteru.

Sve oštriji sukob Bruxellesa i Varšave

Radi se posljednjem okršaju u sukobu između Poljske i EU. Bruxelles strahuje da Varšava polako tone k autoritarnom sustavu, a ovaj napad samo dodaje sumnjama da se šezdesetogodišnji Tusk, inače bivši premijer Poljske, planira vratiti u unutarnju politiku kada mu 2019. godine istekne mandat.

Europski parlament prošlog je tjedna odlučio da će razmotriti moguće sankcije protiv Poljske zbog nepoštivanja demokratskih institucija. To otvara novi front između EU i Varšave, nakon što je Europska Komisija prošle godine pokrenula istragu protiv vladajuće stranke u Poljskoj zbog problema oko nezavisnosti sudstva.

Marš radikalne desnice

Europski parlament zadužio je jedan od svojih odbora da pripremi glasanje o aktiviranju članka 7. Europskog sporazuma koji otvara mogućnost oduzimanja prava glasanja zemlji članici Unije. U rezoluciji parlamenta stoji da Poljska predstavlja rizik i ozbiljno krši Europske vrijednosti. Povod ovome bio je marš 60 tisuća nacionalista koji su prošlog vikenda u Varšavi zazivali “bijelu Europu” i “čistu Poljsku”.

Inače, HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, u srijedu su glasali su protiv rezolucije kojim se traži da Europski parlament pripremi službeni zahtjev prema Vijeću kako bi se pokrenuli mehanizmi kojima bi Poljska mogla ostati bez prava glasa u EU. Time su išli protiv Europske pučke stranke, svoje političke grupe. Osim njih, protiv rezolucije glasali su jedno parlamentarci iz Mađarske.

HDZ stao uz Poljsku, pa se predomislio

Protiv su glasali HDZ-ovi zastupnici Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivan Tolić te Marijana Petir i Ruža Tomašić. No, dan kasnije, svi HDZ-ovi zastupnici su se predomislili i promijenili svoje glasove u status suzdržanih. Kako je objavio Jutarnji list, svi kažu kako se prije glasanja nisu konzultirali sa Zagrebom te da osuđuju događaje u Poljskoj.

Dubravka Šuica kazala je kako im je problematično bilo glasati za ovu rezoluciju koju podržava i krajnja ljevica te kako nisu sve temeljito pratili. Maletić je rekla kako je promijenila glas zato što “jest protiv onog što radi sadašnja vlada u Poljskoj – uništava demokratske standarde u zemlji i vraća je ekonomski unatrag”. Protiv su ostale Petir i Tomašić.