Šef FSB-a upozorava da se svijet nalazi na rubu civilizacijskog sukoba

Bortnikov je zapovjednik ruskih obavještajaca, nasljednika KGB-a

ZADNJA IZMJENA: stu 3, 2015
Foto: AFP/AFP PHOTO / RIA NOVOSTI

“Dvostruka politika nekih država dovela je svijet na rub vjerskog sukoba”, rekao je Aleksandar Bortnikov, šef ruske obavještajne službe FSB.

Arapsko proljeće stvorilo ISIS

“Međunarodna zajednica susrela se s novim geopolitičkim izazovom, međunarodnom terorističkom organizacijom koju predstavlja Islamska država”, izjavio je Bortnikov na sastanku šefova agencija za nacionalnu sigurnost Zajednice nesvrstanih država u Moskvi.

Islamsku državu Bortnikov opisuje kao projekt nastao iz notornog Arapskog proljeća koji je dobio na snazi zbog dvostruke politike nekih država. Te države pokušale su izvršiti strateške zadatke u Aziji i Africi korištenjem terorističkog malja, smatra Blotnikov.

Svijet na rubu vjerskog i civilizacijskog sukoba

Rezultat svega toga je dolazak svijeta na sami rub vjerskog i civilizacijskog sukoba koji bi mogao imati razorne posljedice. “Islamska država i njihovi saveznici drastično su promijenili političku i međuvjersku situaciju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi”, smatra Bortnikov te upozorava da su korištenjem modernih propagandnih tehnologija posijali nepovjerenje u državne institucije i iskrivili tradicionalne islamske vrijednosti među mnogim muslimanima.

“Prema našim procjenama, državljani više od 100 zemalja bore se u terorističkim organizacijama. Stranci tvore do 40 posto snaga tih organizacija”, smatra Bortnikov.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program