Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef HEP-a ima mjesečnu plaću 23 tisuće kuna. I što napravi? Uzme si još i naknade na koje nema pravo

Sumnja se da su Frane Barbarić i petorica njegovih suradnika spornim isplatama godinama kršili zakon

01.07.2020., Novalja, otok Pag - Direktor HEP-a Frane Barbaric otvorio je u Novalji poslovno- pogonsku zgradu HEP-operatora distribucijskog sustava Elektrolike Gospic u industrijskoj zoni. 
Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

Protiv Frane Barbarića predsjednika Uprave HEP-a i petorice članova njegove uprave Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak zbog sumnje da su bili u sukobu interesa kada su si isplaćivali božićnice, darove za djecu, godišnje nagrade, potpore za novorođenče i druge prigodne nagrade. Te dodatne naknade kao javni dužnosnici uopće nisu smjeli primiti.

Riječ je o ljudima koji imaju iznimno visoke plaće, Barbarić oko 23 tisuće kuna, no unatoč tome primali su naknade na koje kao dužnosnici nisu imali pravo. Osim Barbarića Povjerenstvu su zbog toga prijavljeni i Nikola Rukavina, Petar Sprčić, Marko Ćosić, Tomislav Šambić i Saša Dujmić. Svi oni članovi su uprave HEP-a, te samim time imaju status dužnosnika.

Prijavljeni zbog sukoba interesa

Još prošle godine Povjerenstvo je dobilo prijavu kojom je ukazano na ove nezakonite isplate vrha HEP-a. Iako je u dva navrata od HEP-a zatraženo da sporne isplate objasni, nikakav odgovor nije stigao.

Zato je nedavno Povjerenstvo otvorilo postupak protiv Barbarića i ostalih članova, koji imaju rok od 15 dana za očitovanje.

Porezna uprava potvrdila uplate

Naime, nakon što se HEP oglušio na upite Povjerenstva, ono je podatke nabavilo od Porezne uprave. Utvrđeno je tako da je Barbarić uz plaću 2018. i 2019. dobio 2.500 kuna “prigodne nagrade”, te još ukupno 7.500 kuna “nagrade za radne rezultate”.

Nikoli Rukavini 2018. je isplaćeno 1.200 kuna dara za dijete, dok je 2019. dobio 600 kuna po toj istoj osnovi. U istom periodu, dakle 2018. i 2019. dobio je po 2.500 kuna “prigodne nagrade”, te još ukupno 7.500 kuna “nagrade za radne rezultate”. U 2018. mu je isplaćeno i 1.500 kuna “nagrade za godine staža”.

I ostali su dobili novac na račune

Petru Sprečiću HEP je u 2018. i 2019, isplatio 1.200 kuna “dara za dijete”, te 2.500 kuna “prigodne nagrade”. I on je dobio ukupno 7.500 kuna “nagrade za radne rezultate”.

Prema podacima Porezne uprave Marko Ćosić od HEP-a u 2018. dobiva 1.800 kuna dara za dijete, dok mu je godinu kasnije isplaćeno čak 8.400 kuna po toj osnovi. Dobio je, kao i ostali članovi uprave, identične iznose prigodnih nagrada, te nagrada za radne rezultate.

Tomislav Šambić primio je identične naknade, osim tek manjeg iznosa dara za dijete – po 600 kuna, dok Saša Dujmić nije dobiva dar za dijete, ali je zato božićnice i regrese uzimao još od 2014. godine. Porezna uprava evidentirala je da je 2014. dobio 2.900 kuna, 2015. 2.500 kuna, 2016. 5.000 kuna, te po 2.500 kuna 2017., 2018. i 2019. godine.

Zašto su šefovi HEP-a kršili Zakon?

Donoseći odluku o pokretanju postupka Barbarića i njegovih suradnika Povjerenstvo je objasnilo kako svi oni prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa imaju status dužnosnika. Naime, na čelu su tvrtke koja je u većinskom vlasništvu države te prema tome moraju poštivati odredbe tog Zakona.

“Člankom 7. točkom d) Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisano je da je dužnosnicima zabranjeno primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti”, zaključuje Povjerenstvo koje sada očekuje odgovore prijavljenih dužnosnika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više