Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Šef HRT-a za vrijeme SP-a bio dva puta u Kataru, pogledao najmanje dvije utakmice, dobio dnevnice...

Sa Švebom su bili i neki od HRT-ovih direktora. S televizije kažu: 'Održao je niz susreta'

06.10.2021., Zagreb - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije nastavio je danas razgovore s kandidatima za novog glavnog ravnatelja HRT. Robert Sveb Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Robert Šveb, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, dva puta je išao u Katar za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, gdje je pogledao najmanje dvije utakmice, i sve to o trošku HRT-a, piše portal Index. Šveb je u Katar išao s nekima od direktora HRT-a te još nekim djelatnicima televizije koji nisu dio novinarske ekipe.

Kako navodi Index, u pitanju su ravnatelj Poslovne jedinice Tehnologija, Zvonimir Jukica, ravnateljica Produkcije, Marija Kosor, ravnateljica Poslovne jedinice Poslovanje Gordana Grandov te Ivan Kovačić i Zvonimir Jukica, zaduženi za tehničke resurse.

Na Indexov upit, s HRT-a su potvrdili kako je ravnatelj Šveb boravio u Kataru u dva navrata tijekom SP-a. Ondje je, naveli su, “održano i niz susreta i studijskih posjeta televizijama Al Jazeera i Al Araby”.

‘Niz susreta i studijskih posjeta’

Ovako su s državne televizije opisali njegovo prvo putovanje: “Prvi put u sklopu povratka sa službenog puta iz Tokija na ruti leta Zagreb-Doha-Tokio i nazad za Zagreb, sa stajanjem u Dohi od 3 dana (21.-24.11.) i odlasku na prvu utakmicu grupne faze Hrvatska-Maroko, s dodatnim troškom dnevnica za Katar od ukupno 300 američkih dolara”. Podsjetimo, Maroko i Hrvatska su se susreli u skupini 23. studenog.

Drugi put je Šveb išao na utakmicu Hrvatska-Brazil, rekli su s HRT-a za Index, a to je koštalo 7400 kn za aviokartu i 400 američkih dolara za dnevnicu.

“U sklopu svojih posjeta Dohi, a s obzirom na to da je Glavni ravnatelj tamo živio i radio nekoliko godina, održano je i niz susreta i studijskih posjeta televizijama Al Jazeera i Al Araby, zajedno s članovima HRT ekipe”, kazali su s državne televizije. Nisu precizirali o kakvim je točno susretima bila riječ.

Povratne avionske karte i dnevnice

Kada je riječ o ostalim HRT-ovim direktorima, s televizije su potvrdili da su u Dohi od 30. 11. do 3. 12. bile ravnateljica Produkcije HRT-a Marija Kosor i ravnateljica Poslovanja Gordana Grandov, uz “trošak od aviokarte od 7072 kn te četiri dnevnice po 100 američkih dolara svaka”. Za njihov boravak u Dohi HRT nije ponudio objašnjenje.

Što se tiče ostalih djelatnika, HRT je potvrdio da su Zvonimir Jukica i Ivan Kovačić bili u Kataru prije i na samom početku prvenstva, od 13. do 24. studenog. Podsjetimo, svečano otvaranje SP-a bilo je 20. studenog. Jukica je tamo bio kao “operativni voditelj projekta u tehničkom dijelu realizacije” te je sudjelovao u pripremi sveukupne tehničke infrastrukture za Katar.

Kovačić je, pak, kažu s HRT-a, ondje boravio kao “voditelj odjela Planiranje i koordiniranje tehničkih resursa te međunarodnih koordinatora”, a radio je i na planiranju i koordiniranja tehničkih resursa za Katar. Cijena povratne karte za Jukicu i Kovačića iznosila je po 7688 kuna, uz 12 dnevnica po 100 dolara za svakog, tvrde s televizije.

‘Vrijedno odrađuju težak posao’

Državna televizija poručila je i kako HRT ekipa “vrijedno i izrazito kvalitetno odrađuje težak i iscrpljujući posao pokrivanja SP-a u Dohi” te da su je činila 23 člana. Svi su bili smješteni u “apartmanskoj zgradi u kojoj je HRT zakupio potreban smještaj u dvokrevetnim ili trokrevetnim apartmanima”, naveli su.

“Svi, gore navedeni, zaposlenici HRT-a koji su dolazili u Katar, koristili su isti smještaj bez dodatnih troškova za HRT”, istaknuli su još s HRT-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više